fbpx

Συχνές ερωτήσεις πριν την Ανακαίνιση σπιτιού

Στο παρακάτω άρθρο, αναφερόμαστε σε ερωτήσεις ιδιοκτητών ακινήτων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο χώρο της ανακαίνισης.

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στην ανακαίνιση

Η ανακαίνιση κατοικιών είχε μειωθεί πολύ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (2009- 2019). Το 2020 μάλιστα, η οικονομική κρίση ενισχύθηκε από την έξαρση του COVID-19. Παρόλα αυτά, παρατηρείται πως πολλά σπίτια πραγματοποίησαν μερική ή ριζική ανακαίνιση. Όλοι έχουμε ένα γνωστό ή φίλο, ο οποίος ανακαίνισε πρόσφατα το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο του.

Τα χρόνια της κρίσης, η ανέγερση νέων οικοδομών στην Ελλάδα είχε επίσης παγιωθεί. Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών ήταν πολύ μειωμένος. Σε αυτό συνετέλεσαν:

  • Η υψηλή φορολογία που συνδέεται με την απόκτηση, και διατήρηση, ενός ακινήτου.
  • Το κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας. Αυτοί που είχαν κάποιες αποταμιεύσεις προτίμησαν να τις κρατήσουν- και ίσως να τις επενδύσουν εκτός Ελλάδας. Πάντως, δεν επέλεξαν να τις επενδύσουν σε αγορά ακινήτων.

Όσοι ήθελαν να αλλάξουν σπίτι- να πάνε σε ένα πιο καινούριο ή πιο μεγάλο- ήταν δύσκολο να αγοράσουν. Από την άλλη μεριά, οι πωλητές θα έπρεπε να περιμένουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να βρουν κατάλληλο αγοραστή. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποφάσισαν να ανακαινίσουν τα σπίτια τους για να αυξήσουν την αξία τους, ή να προσελκύσουν υποψήφιους αγοραστές. Πολλοί δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία από ανακαινίσεις- δεν ήταν η καθημερινή τους απασχόληση.

 

Ποια είναι τα είδη της ανακαίνισης

Τα είδη της ανακαίνισης είναι δύο: η ριζική ανακαίνιση και η μερική ανακαίνιση. Ριζική ανακαίνιση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πραγματοποιείται όταν οι εργασίες καλύπτουν περισσότερο από το 25% της αξίας του ακινήτου ή περισσότερο από το 25% της επιφάνειάς του.Αντίθετα, μερική ανακαίνιση πραγματοποιείται όταν οι εργασίες είναι μικρότερου εύρους. Αφορά εργασίες μόνο σε κάποια από τα δωμάτια. Τέτοιες είναι για παράδειγμα, η ανακαίνιση μπάνιου ή η ανακαίνιση κουζίνας.

 

Ποιες εργασίες εκτελεί το Πανελλαδικό Κέντρο Τεχνικής Κάλυψης- Best Service

Πραγματοποιούμε διαχωρισμό των εργασιών της ανακαίνισης σε 3 κατηγορίες, με κριτήριο το σκοπό της ανακαίνισης:

  • Την αρχιτεκτονική αναβάθμιση, που αφορά σε εργασίες σε τοίχους (πχ ελαιοχρωματισμοί), πατώματα (πχ γυάλισμα), ψευδοροφές και χωρίσματα.
  • Την ενεργειακή αναβάθμιση, που αφορά σε εργασίες αναβάθμισης του κελύφους του κτιρίου ώστε να μειώνονται οι συναλλαγές θερμότητας με το περιβάλλον (αντικατάσταση κουφωμάτων ή η θερμομόνωση), αλλά και της ηλεκτρολογικής εγκαταστάσης του, ή της εγκατάστασης κλιματισμού.
  • Tη λειτουργική αναβάθμιση, που αφορά σε εργασίες αναβάθμισης των ηλεκτρολογικών, και υδραυλικών εγκαταστάσεων του κτιρίου. Σε επαγγελματικούς χώρους εστίασης, επεκτείνεται στην εγκατάσταση ψύξης.

 

Πόσο χρόνο απαιτεί μία ανακαίνιση

Το πόσο θα διαρκέσει μία ανακαίνιση εξαρτάται φυσικά από το πλήθος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν, και άρα το μέγεθός της.

Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, σε περίπτωση πραγματοποίησης ταυτόχρονων εργασιών από πολλά συνεργεία, ώστε οι εργασίες να γίνουν με τη σωστή χρονική αλληλουχία. Καμία εργασία δε θα πρέπει να γίνει 2 φορές.

Ο σχεδιασμός μίας ανακαίνισης δεν είναι εύκολη διαδικασία. Καλό είναι ο ιδιοκτήτης να αναθέσει το χρονικό προγραμματισμό του έργου σε έμπειρη εταιρεία ανακαινίσεων, η οποία θα αναλάβει όλο το συντονισμό των εργασιών.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιδιοκτήτης πρέπει να βεβαιώνεται πως οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα που έχει προσδιοριστεί με τον εργολάβο, και να υπάρχει τακτική επικοινωνία με τον εργολάβο.

 

Από ποια δωμάτια να ξεκινήσω

Τα διάφορα δωμάτια του σπιτιού έχουν διαφορετικές χρήσεις.

  • Για το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια, μεγάλο ρόλο παίζει η διακόσμησή τους. Τις περισσότερες φορές, ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να ανανεώσει ο ίδιος το χώρο, αγοράζοντας καινούρια έπιπλα για παράδειγμα. Εναλλακτικά, μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού.
  • Για το μπάνιο και την κουζίνα, πολύ σημαντική είναι η λειτουργικότητα. Ο εξοπλισμός που διαθέτουν (νεροχύτης, πάγκος κουζίνας, νιπτήρας, μπανιέρα κτλπ) είναι περισσότερος, και ο διαθέσιμος χώρος μικρότερος. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να μπει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην εμποδίζει την κατασκευή της υδραυλικής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
  • Η ηλεκτρολογική, η υδραυλική και κλιματιστική εγκατάστασή χρειάζονται εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα των εργασιών. Έχουν μάλιστα, μεγάλο ενεργειακό αντίκτυπο και επηρεάζουν πολύ το κόστος λειτουργίας ενός σπιτιού. Τις περισσότερες φορές είναι και αυτές που έχουν προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων. Για παράδειγμα, στην ανακαίνιση μπάνιου, πρώτα θα μπουν οι νέοι σωλήνες και μετά, τα καινούρια πλακάκια.

 

Τι να κάνω όσον αφορά το εξωτερικό του κτιρίου

Μπορείτε να θερμομονώσετε το κτίριό σας, ώστε να μειωθεί και το κόστος θέρμανσης του χώρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να εξοπλίσετε το ακίνητό σας με νέα κουφώματα- συνήθως, προτιμώνται κουφώματα αλουμινίου με διπλούς υαλοπίνακες και θερμοδιακοπή ή ενεργειακά κουφώματα.

Η ενεργειακή κλάση του ακινήτου σας αναμένεται να βελτιωθεί και στις δύο περιπτώσεις, αυξάνοντας έτσι και την αξία του ακινήτου. Οι προτάσεις αυτές μάλιστα, συμπεριλαμβάνονται και στο άρθρο μας για τις πράσινες τεχνολογίες στην ανακαίνιση σπιτιών.

 

 Πώς μπορώ να αποφασίσω ποιος είναι ο κατάλληλος για να αναθέσω το έργο

Η επιλογή μίας καλής εταιρείας ανακαινίσεων είναι αποφασιστικός παράγοντας, για την επιτυχία του έργου σας. Ο πιο συχνός τρόπος αναζήτησης σήμερα, είναι μέσω του διαδικτύου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να δείτε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια για την εταιρεία στα social media της, για παράδειγμα στη σελίδα της στο Facebook. Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε συστάσεις από κάποιο φίλο ή γείτονα που πραγματοποίησε ανακαίνιση στο πρόσφατο παρελθόν.

Θα προτείναμε να επιλέετε κάποια εταιρεία με σχετική εμπειρία, και εξειδικευμένο προσωπικό- μηχανικούς και τεχνικούς.

Αν έχετε περισσότερες ερωτήσεις, θα χαρούμε να μας τις στείλετε σε σχόλιο και να τις απαντήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού