Οικονομία στη θέρμανση

Πώς μπορούμε να θερμάνουμε τον κτιριακό μας χώρο, με ελαχιστοποίηση του κόστους θέρμανσης;
Το πρόβλημα

Κάθε χειμώνα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το ερώτημα. Και τώρα, πώς θα ζεστάνουμε το σπίτι; Οι επιλογές είναι πολλές:

 • αντλία θερμότητας
 • λέβητες φυσικού αερίου
 • λέβητες πετρελαίου
 • λέβητες βιομάζας
 • τζάκια κλειστού ή ανοιχτού θαλάμου
 • συστήματα ηλεκτρικών αντιστάσεων- θερμοσυσσσωρευτές, θερμοπομποί.

Πόσο όμως κοστίζει η καθεμία, δεδομένου του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα;

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας

Τη μελέτη για τη σύγκριση του κόστους χρήσης κάθε μορφής θέρμανσης, πραγματοποίησε το 2017 το εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (link).
Το κόστος της ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά κιλοβατώρα (kWh), όσο και το σύνολο των φόρων και επιβαρύνσεων που συνοδεύουν κάθε τρόπο, παρουσιάζονται στην Εικόνα. Στην περίπτωση του λέβητα πετρελαίου έχει συνυπολογιστεί επίσης, επιδότηση 0.25€/ λίτρο.

Μερικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν:

 • Η αντλία θερμότητας για όλες τις ζώνες (περιοχές της Ελλάδας) έχει το χαμηλότερο συνολικό κόστος θέρμανσης. Το κόστος ανά κιλοβατώρα ωφέλιμης θερμικής ενέργειας είναι 40% έως 45% μειωμένο, σε σχέση με την περίπτωση του λέβητα πετρελαίου. Η Αττική (εκτός των Κυθήρων και των νησιών του Αργοσαρωνικού) βρίσκεται στη ζώνη Β, ενώ η Θεσσαλονίκη στη ζώνη Γ.
 • Οι λέβητες φυσικού αερίου ή βιομάζας έχουν μειωμένο κόστος έναντι του λέβητα πετρελαίου, 22% έως 30%. Το κόστος ανά κιλοβατώρα ωφέλιμης θερμικής είναι συγκρίσιμο με αυτό του λέβητα πετρελαίου, μετά την επιδότηση (0.25€/ λίτρο, με αρχική τιμή 0.969€/ λίτρο).
 • Το κόστος για το ενεργειακό τζάκι είναι περίπου 15% μειωμένο σε σχέση με το λέβητα πετρελαίου, και πιο υψηλό από αυτό του λέβητα πετρελαίου, μετά την επιδότηση (0.25€/ λίτρο, με αρχική τιμή 0.969€/ λίτρο).
 • Το κόστος για συστήματα ηλεκτρικών αντιστάσεων ή για τζάκι ανοιχτού θαλάμου είναι 70% έως και 120% υψηλότερο αυτό του λέβητα πετρελαίου.

 

Αυτές οι διαπιστώσεις συνοψίζονται στην Εικόνα 2.

Οικονομική απόσβεση νέας εγκατάστασης θέρμανσης

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνυπολόγισε επίσης, το κόστος επένδυσης και συντήρησης που συνεπάγεται κάθε τρόπος θέρμανσης για ιδιοκτησία 120 m2 , στην οποία υπάρχει ήδη εγκατεστημένος λέβητας πετρελαίου. Στη συνέχεια, υπολόγισε τα έτη απόσβεσης για καθένα. Τα αποτελέσματα συνοψίζονται στην Εικόνα 3.

Μερικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν:

 • Οι λέβητες φυσικού αερίου (συμπύκνωσης και συνήθεις), για ετήσια κατανάλωση πετρελαίου άνω των 400 λίτρων, έχουν τη μικρότερη περίοδο απόσβεσης. Αυτή μειώνεται έως και στα 5.5 χρόνια, στην περίπτωση που η ετήσια κατανάλωση πετρελαίου είναι άνω των 1700 λίτρων
 • Οι αντλίες θερμότητας στη Ζώνη Β έχουν μικρότερη περίοδο απόσβεσης από τους λέβητες βιομάζας. Η περίοδος απόσβεσης της αντλίας θερμότητας μπορεί να μειωθεί έως τα 11.8 χρόνια, για ετήσια κατανάλωση πετρελαίου είναι άνω των 1700 λίτρων
 • Οι αντλίες θερμότητας στη ζώνη Γ έχουν μεγαλύτερη περίοδο απόσβεσης από τους λέβητες βιομάζας για ετήσια κατανάλωση πετρελαίου άνω των 700 περίπου λίτρων.
  Όλη η μελέτη του Ε.Μ.Π. μπορεί να βρεθεί εδώ
Η εφαρμογή της λύσης

Στη Best Service, ασχολούμαστε με όλους τους τρόπους θέρμανσης. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε στην επιλογή του κατάλληλου συστήματος, τη μελέτη και κατασκευή για το χώρο σας, τη συντήρηση και επισκευή της εγκατάστασης θέρμανσης. Επίσης, σας βοηθούμε κατά την αίτηση αδειοδότησης, αλλά και επιδότησης, μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που παρέχει ανά καιρούς το κράτος.

Σε επόμενο άρθρο μας, θα αναφερθούμε στις εκπομπές ρύπων που συνδέονται με κάθε τρόπο θέρμανσης (μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και του θείου και άλλους ρύπους).

Stay tuned!

Μιχαήλ Δουλουμπέκης
Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού