Υπόδειγμα μελέτης κλιματισμού με BIM
Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το BIM για τη μελέτη κλιματισμού ενός κτιρίου; Παρακάτω παρουσιάζουμε παλαιότερο έργο μας και τη μεθοδολογία που ακολουθήσαμε
Το έργο
Ο σχεδιασμός- μελέτη της εγκατάστασης κλιματισμού μίας βιοτεχνίας ενδυμάτων έχει ιδιαίτερες ανάγκες. Ο κλιματισμός, εκτός της επίτευξης επιθυμητής θερμοκρασίας σε ένα χώρο, πρέπει να επιτυγχάνει:
- την απαραίτητη σχετική υγρασία στο χώρο
- την καθαρότητα του αέρα, μέσω του φιλτραρίσματός του
- την κατάλληλη κίνηση- κυκλοφορία του αέρα στο χώρο, ώστε να αποφεύγονται ρεύματα αέρα και υψηλές ταχύτητες ρευμάτων
Η γραμμή παραγωγής θα ήταν εγκατεστημένη στον ισόγειο χώρο, το αρχιτεκτονικό μοντέλο BIM του οποίου φαίνεται στην επόμενη εικόνα
Φυσικά, σε μία μελέτη κλιματισμού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάποιου κτιρίου. Για παράδειγμα, το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε φωταγωγούς- shafts. Το κέλυφος του κτιρίου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από σκυρόδεμα.
Η σχεδιαστική επιλογή για τη μελέτη κλιματισμού
Επιλέξαμε τη διαίρεση του χώρου σε 3 ζώνες, και σύστημα κλιματισμού με κανάλια- αεραγωγούς. Επιλέξαμε επίσης κεντρικές κλιματιστικές μονάδες (Air Handling Units) και σύστημα VRV. Έτσι επιτύχαμε:
- την τήρηση των απαιτούμενων συνθηκών κλιματισμού σε κάθε ζώνη
- μεγιστοποίηση της αξιοπιστίας της εγκατάστασης κλιματισμού
- ελαχιστοποίηση του χρόνου που το κτίριο θα μείνει χωρίς κλιματισμό σε περίπτωση βλάβης ενός μηχανήματος (shut off time)
- διαμερισματοποίηση του κτιρίου- προβλέφθηκε η πιθανότητα να μη χρησιμοποιούνται κάποια στιγμή και τα 3 τμήματα της βιοτεχνίας για την παραγωγή ενδυμάτων
Για να αποφύγουμε το άνοιγμα τρυπών στο σκυρόδεμα, καταφύγαμε στη λύση της εξόδου των αεραγωγών μέσω των παραθύρων που υπήρχαν στα πλαϊνά του κτιρίου.
Τελικά, ολοκληρώσαμε τη μελέτη κλιματισμού για τη βιοτεχνία, και την αποτυπώσαμε σε τρισδιάστατο μοντέλο BIM.
Μοντέλο πληροφοριών BIM
Το παραγόμενο μοντέλο BIM δεν είναι απλά μία τρισδιάστατη απεικόνιση- ένα 3D design.
Κάθε αντικείμενο που υπάρχει στο μοντέλο BIM συνοδεύεται από ιδότητες που αφορούν τις διαστάσεις του, την ημερομηνία κατασκευής του και άλλες. Έτσι, το μοντέλο BIM επιτυγχάνει:
- ευκολότερη επιμέτρηση του έργου (quantification)
- καλύτερη διαχείριση της κατασκευής της εγκατάστασης κλιματισμού, μέσω του καλύτερου συντονισμού, και της παρακολούθησης, των εργασιών (project management)
- καλύτερη διαχείριση της λειτουργίας του έργου
- καλύτερη παρακολούθηση της συντήρησης του έργου (facility management)
Στο Πανελλαδικό Κέντρο Τεχνικής Κάλυψης- Best Service, όλες οι μελέτες μας πραγματοποιούνται σε περιβάλλον BIM. Επίσης, βάσει των σχεδιών που εξάγονται από το μοντέλο BIM, αναλαμβάνουμε την κατασκευή, συντήρηση και επισκευή του έργου.
Παρέχουμε υπηρεσίες BIM τόσο σε σχεδιαστές μηχανικούς (αρχιτέκτονες μηχανικούς, στατικούς μηχανκούς) όσο και σε εταιρείες επίβλεψης τεχνικών έργων (project management).
Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας, για να συζητήσουμε πώς το BIM μπορεί να βοηθήσει εσάς και την επιχείρησή σας ή διαβάστε περισσότερα για το BIM.

Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.