fbpx

Λογισμικό BIM: Προδιαγραφές

Η ανάγκη για λογισμικό BIM

Αν είστε μέλος του μελετητικού ή κατασκευαστικού κλάδου, θα έχετε ακούσει ή συναντήσει τον όρο BIM (Building Information Modelling). Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, το BIM διαδίδεται όλο και περισσότερο. Φαίνεται μάλιστα, πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για λογισμικό και υπηρεσίες BIM σε τεχνικά έργα, τόσο στη φάση της μελέτης όσο και στη φάση της κατασκευής του έργου.

Σε πολλές χώρες, η διάδοση του BIM έχει υποστηριχθεί από την ύπαρξη απαιτήσεων BIM (BIM Requirements) στα κατασκευαστικά έργα. Οι ιδιωτικές εταιρείες ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας (property management), αλλά και κρατικοί οργανισμοί, εντάσσουν απαιτήσεις BIM στα έργα τους, ώστε αυτά να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμα και υλοποιήσιμα.

Η χρησιμότητα του λογισμικού BIM

Το λογισμικό BIM μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις φάσεις ενός έργου. Στη φάση της μελέτης, μπορεί να παρέχει τρισδιάστατη (3D) απεικόνιση των προσχεδίων της μελέτης, αλλά και υποστήριξη των υπολογισμών της μελέτης. Το λογισμικό BIM εξετάζει επίσης την ύπαρξη πιθανών προβλημάτων, συγκρούσεις αντικειμένων- clashes, και εν γένει παρέχει καλύτερη αντίληψη του αντικειμένου και του εύρους του έργου από όλους τους εμπλεκόμενους- πελάτη, μελετητή, project management consultants.

Στη φάση της κατασκευής, το λογισμικό BIM αυξάνει την παραγωγικότητα σε ένα έργο, βελτιώνει τη διαχείρισή του (project management), διευκολύνει τον προγραμματισμό πόρων (planning). Οι control managers μπορούν να παρατηρήσουν την πορεία του έργου στο μοντέλο BIM, αλλά και την πρόβλεψη για την πορεία του. Μπορούν έτσι να λάβουν καλώς πληροφορημένες αποφάσεις για τη διαχείριση του έργου και την έγκαιρη παράδοσή του.

Απαιτήσεις από το λογισμικό BIM

Στη μοντελοποίηση της γεωμετρίας ενός έργου σε BIM,  είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα smart objects. Αυτά είναι αντικείμενα με ενσωματωμένες ιδιότητες, και όχι απλά γεωμετρικά σχήματα. Από το αρχικό στάδιο μάλιστα, τα σχεδιαστικά προγράμματα BIM έχουν κατασκευαστεί ώστε να είναι εύκολη η γεωμετρική απεικόνιση του έργου, και από αρχάριους χρήστες. Το λογισμικό BIM θα πρέπει επίσης, να υποστηρίζει την προσομοίωση λειτουργιών του έργου, όπως είναι η προσομοίωση του φυσικού φωτός ή των καιρικών συνθηκών.

Άλλες απαιτήσεις από το λογισμικό BIM αφορούν:

  • Την εισαγωγή πληροφοριών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ενός έργου, και την ενημέρωσή τους- δεν υπάρχει κάποιο όφελος αν ο αρχιτέκτονας του έργου αλλάξει το layout του έργου αλλά ο ηλεκτρολόγος μηχανικός και ο μηχανολόγος μηχανικός δουλεύουν ακόμα με το παλιό layout. Μάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί δουλειά που θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.
  • Την απομακρυσμένη πρόσβαση και παρακολούθηση του έργου, μέσω της αποθήκευσης των μοντέλων BIM σε ένα προσβάσιμο, από όλους, περιβάλλον (CDE- Common Data Environment)

Μάλιστα, όσο και αν το BIM έχει συνδυαστεί με το 3D ενός τεχνικού έργου, υπάρχουν κάποιες εφαρμογές του όπου δεν απαιτείται καν η γεωμετρία του έργου. Αυτές θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο μας. Μην ξεχνάτε όμως, ότι το I στη λέξη BIM προέρχεται από τη λέξη Information.

Η επιλογή του λογισμικού BIM

Συχνή ερώτηση καθώς το BIM υιοθετείται όλο και περισσότερο είναι: Ποιο λογισμικό BIM να επιλέξω;

Η εύρεση του κατάλληλου λογισμικού είναι πολύ σημαντική απόφαση, όπως και η ένταξή του BIM στο διάγραμμα εργασιών μίας εταιρείας (workflow). Η κατάλληλη χρήση του BIM σε ένα έργο μπορεί να το μετατρέψει από πολύ σύνθετο για τη μελέτη και κατασκευή του, σε ευκολότερα διαχειρίσιμο. Κάποια από τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται, είναι:

ArchiCAD

Το Archicad της Graphisoft χρησιμοποιείται σε πλήθος εφαρμογών BIM, κυρίως από αρχιτέκτονες μηχανικούς όπως μαρτυρά και το όνομα. Είναι εύχρηστο πρόγραμμα BIM (user friendly) και επιτρέπει την εισαγωγή, εξαγωγή, και σύνδεση (link) με άλλες μορφές λογισμικού. Παρέχει διαμοιρασμό αρχείων σε cloud, ο οποίος είναι δωρεάν για τη βασική έκδοση.

Revit

Το πιο διαδεδομένο λογισμικό BIM είναι το Revit. Έχει αναπτυχθεί από την Autodesk, που είναι και αυτή που αναπτύσσει το AutoCAD. Το Revit χρησιμοποιείται από όλες τις ειδικότητες μηχανικών- στατικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες μηχανικούς, ηλεκτρολόγους και μηχανολόγους μηχανικούς. Η χρήση του για μοντελοποίηση του έργου είναι εύκολη, όπως και η έκδοση 2D σχεδίων.

Navisworks

Το Navisworks είναι προϊόν της Autodesk, όπως και το Revit. Επιτρέπει την ποσοτικοποίηση και το χρονικό προγραμματισμό ενός έργου. Όσον αφορά τη γεωμετρία των αντικειμένων ενός έργου, επιτρέπει την παρουσίαση (view) του έργου αλλά δεν πραγματοποιεί εργασίες γεωμετρικής μοντελοποίησης του (authoring).

Bentley AECOsim

Το AECOsim της Bentley είναι λιγότερο εύχρηστο από το Revit, αλλά προσφέρει πολλές δυνατότητες υπολογισμών και επέκτασης των λειτουργιών του. Χρησιμοποιείται από αρκετές εταιρείες για τη μελέτη ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών έργων.

Προγράμματα ανοιχτού κώδικα

Υπάρχει τέλος, μία ολοκληρωμένη σειρά προγραμμάτων που βασίζονται στη λογική του ανοιχτού κώδικα (open source software) και επιτρέπουν τη δωρεάν χρήση τους, αλλά και την τροποποίηση του κώδικα τους από το χρήστη ώστε να παρέχουν ακόμα περισσότερες τεχνικές δυνατότητες.

Σχετικά Άρθρα: BIM – Η εξέλιξη του CAD

Πολλές φορές, έχει παρατηρηθεί ότι νέοι και άπειροι χρήστες συγχέουν την πρακτική του BIM, με το Revit. Το Revit, όμως, είναι ένα από τα λογισμικά που επιτρέπουν τη χρήση μεθόδων BIM.

Τέλος, το BIM έχει 7 διαστάσεις ή επίπεδα πληροφορίας. Το λογισμικό BIM θα πρέπει επομένως να μπορεί να στηρίξει και την προετοιμασία του για τη διαχείριση της εγκατάστασης κατά τη λειτουργία της (facility management).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να συζητήσουμε πώς το BIM μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού