Εγκατάσταση αντλίας θερμότητας: Πώς γίνεται και τι σας προσφέρει
Η αντλία θερμότητας θεωρείται αυτή τη στιγμή η καλύτερη εγκατάσταση ψύξης και θέρμανσης για τα σπίτια όσον αφορά την αποδοτικότητα, την οικονομική λειτουργία και τη φιλικότητα προς το περιβάλλον. Έτσι, αποτελεί μονόδρομο κατά την οικοδόμηση νέων κατοικιών, ενώ κερδίζει έδαφος και σε υφιστάμενες κατοικίες με την αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει σε κάθε σπίτι εύκολα και οικονομικά, όμως απαιτεί τη συνδρομή έμπειρων μηχανικών, που θα σχεδιάσουν ένα αποδοτικό σύστημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.
Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.
Τι είναι και πώς λειτουργεί η αντλία θερμότητας;
Η αντλία θερμότητας είναι σύστημα θέρμανσης και ψύξης, του οποίου τα βασικά μέρη εγκαθίστανται έξω από το σπίτι. Η κύρια λειτουργία της είναι ότι μεταφέρει τη θερμότητα στο εσωτερικό του κτιρίου τον χειμώνα και στο εξωτερικό το καλοκαίρι. Ουσιαστικά, δηλαδή, αντλεί τη θερμότητα (από όπου προκύπτει και το όνομά της) και την κατευθύνει εκεί όπου πρέπει, ώστε να επιτευχθεί η κατάλληλη θερμοκρασία στον χώρο.
Τα δύο βασικά μέρη της αντλίας θερμότητας είναι η εξωτερική μονάδα που τοποθετείται εκτός σπιτιού και η εσωτερική μονάδα που τοποθετείται εντός σπιτιού. Το ψυκτικό ρευστό, του οποίου η ροή ρυθμίζεται από την εκτονωτική βαλβίδα, απορροφά τη θερμότητα και την προωθεί μέσω του συμπιεστή στο εσωτερικό ή το εξωτερικό του χώρου ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτή την εναλλαγή την πετυχαίνει χάρη στη βαλβίδα αντιστροφής, η οποία αλλάζει την κατεύθυνση του ψυκτικού υγρού στο σύστημα, ανάλογα με το αν θέλουμε θέρμανση ή ψύξη.
Σχετικό Άρθρο: Αντλία Θερμότητας: Τι είναι και πως λειτουργεί
Τι προσφέρει η εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας;
Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας έχει γίνει τόσο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, επειδή συνδέεται με σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο από οικονομική όσο και περιβαλλοντική άποψη. Συγκεκριμένα, δεν χρησιμοποιεί πετρέλαιο ούτε φυσικό αέριο, οπότε είναι μια «καθαρή» μορφή θέρμανσης και ψύξης. Επιπλέον, είναι οικονομικά αποδοτική, επειδή χρησιμοποιεί ελάχιστο ρεύμα για τη λειτουργία της.
Ένας άλλος λόγος που επιλέγεται σε νεόδμητα κτίρια είναι ότι με ένα σύστημα λύνει το θέμα τόσο της θέρμανσης όσο και της ψύξης. Με λίγα λόγια, δεν απαιτείται να έχετε και air condition για το καλοκαίρι, εφόσον έχετε αντλία θερμότητας.
Σχετικό Άρθρο: Τι αντλία θερμότητας να βάλω στο νέο μου σπίτι;
Πώς γίνεται η εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας;
Η εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας μπορεί να γίνει τόσο σε υφιστάμενο κτίριο όσο και σε κτίριο που χτίζεται από την αρχή. Η δεύτερη περίπτωση είναι φυσικά και η απλούστερη, αφού έτσι ο σχεδιασμός του ακινήτου συμπεριλαμβάνει το σύστημα της αντλίας θερμότητας, οπότε γίνεται εξαρχής πρόβλεψη για χώρο εγκατάστασης και δεν απαιτούνται μερεμέτια στο δομικά στοιχεία για τις σωληνώσεις και τις καλωδιώσεις, όπως συμβαίνει στα υφιστάμενα κτίρια.
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα είναι να γίνει η μελέτη του χώρου, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες και να γίνει η προεργασία της εγκατάστασης. Σε αυτό το στάδιο επιλέγεται και το αν η αντλία θερμότητας θα χρησιμοποιηθεί πέρα από την ψύξη και τη θέρμανση του αέρα και για τη θέρμανση του δαπέδου και το ζεστό νερό χρήσης. Η λεπτομερής και σωστή μελέτη θα έχει ως αποτέλεσμα και την επιλογή των κατάλληλων μηχανημάτων (αντλία, δοχεία και συλλέκτες) ως προς την αποδοτικότητά τους για κάθε χώρο.
Το ζητούμενο είναι να ληφθούν υπόψη παράγοντες, όπως το εμβαδόν του κτιρίου, ο αριθμός και η θέση των παραθύρων, η χρήση του κάθε χώρου, η ύπαρξη σημείων εξαερισμού κλπ. Έτσι, θα καθοριστεί και η ζητούμενη αποδοτικότητα, το σημείο τοποθέτησης και τα γενικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το σύστημα.
Το κυρίως μέρος της εγκατάστασης ξεκινάει με την επιλογή της τοποθεσίας της αντλίας, η οποία μπορεί να γίνει είτε στον τοίχο είτε στο έδαφος. Το κατάλληλο μέρος είναι ασφαλές και προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες, όπως βροχή και αέρα, αλλά και από τη σκόνη και γενικά τη βρομιά, ενώ επίσης θα πρέπει να αφήνει ελεύθερο χώρο (τουλάχιστον 20 εκατοστά για επιτοίχιες μονάδες και περισσότερα για επιδαπέδιες) γύρω από τη μονάδα, ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. Φυσικά, για την επιλογή του μέρους τοποθέτηση λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο λειτουργικοί αλλά και αισθητικοί παράγοντες.
Αφού τοποθετηθεί η εξωτερική μονάδα στον επιλεγμένο χώρο και η εσωτερική στο εσωτερικό του σπιτιού, τότε οι δύο μονάδες συνδέονται μεταξύ τους με τις σωληνώσεις από όπου θα ρέει το ψυκτικό ρευστό, οι οποίες στη συνέχεια μονώνονται εσωτερικά και εξωτερικά. Σε κάθε περίπτωση, η εσωτερική μονάδα δεν πρέπει να απέχει από την εξωτερική περισσότερο από 15 μέτρα.
Το στάδιο αυτό έχει και την περισσότερη παρέμβαση στα δομικά στοιχεία του κτιρίου, αφού απαιτείται να γίνουν τρύπες στους τοίχους, ώστε να περάσουν οι σωληνώσεις και οι καλωδιώσεις. Αφού ολοκληρωθεί η ένωση των δύο μονάδων, μεγάλη σημασία έχει και η δοκιμαστική λειτουργία της αντλίας, ώστε να διαπιστωθούν πιθανά προβλήματα και να επιλυθούν, πριν αποκατασταθεί η δομή του κτιρίου.
Η εμπειρία και η τεχνογνωσία του μηχανικού που θα αναλάβει τη μελέτη και εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην προπαρασκευαστική φάση αλλά και στη φάση της υλοποίησης. Η επιλογή του κατάλληλου σημείου, ο καθορισμός των ρυθμίσεων λειτουργίας και ο έλεγχος καλής λειτουργίας είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν όχι μόνο την ασφάλεια του συστήματος αλλά και την απόδοσή του.
Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς λέβητες, η αποδοτικότητα της αντλίας θερμότητας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αντιστάθμιση των καιρικών συνθηκών και τις συνθήκες λειτουργίας της. Με λίγα λόγια, ένας έμπειρος μηχανικός που γνωρίζει πώς να αξιοποιεί στο μέγιστο τα χαρακτηριστικά κάθε συστήματος θα συμβάλει, με τη σωστή διαστασιολόγηση και βελτιστοποίηση του συστήματος, σε μια αποδοτική εγκατάσταση που θα καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια και επομένως θα είναι οικονομικό.
Επικοινωνήστε μαζί μας, για να μάθετε περισσότερα και να επωφεληθείτε από την άριστη ποιότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών μας χάρη στην πολυετή εμπειρία μας στην εγκατάσταση αντλιών θερμότητας σε κάθε είδους κτίριο.
Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.