Εξοικονομώ Αυτονομώ 2021: Προϋποθέσεις
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο είχε ακολουθήσει τα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να κάνουν σημαντικές παρεμβάσεις για μείωση του κόστους ενέργειας, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου τους.
Το προηγούμενο πρόγραμμα που έτρεξε πέρυσι εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα, οπότε τώρα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τον νέο κύκλο, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Ο νέος κύκλος έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο, καθώς δίνει βάρος στην ενίσχυση των πληττόμενων νοικοκυριών αλλά και στην έκταση των παρεμβάσεων. Ας τα δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά.
Επιδοτούμενες παρεμβάσεις
Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» επιδοτεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη δημιουργία φιλικών περιβαλλοντικά κτιρίων. Αυτές οι παρεμβάσεις είναι:
- Κουφώματα και συστήματα σκίασης: Αντικατάσταση παλιών κουφωμάτων ή υαλοπινάκων, εγκατάσταση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης και ενεργειακών κουφωμάτων.
- Συσκευές διαχείρισης ενέργειας: Αυτοματισμοί μέσω smart home.
- Θερμομόνωση: Θερμομόνωση δώματος, στέγης, εξωτερικής τοιχοποιίας και δαπέδου.
- Συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης: Ηλιακός θερμοσίφωνας, ηλιοθερμικό σύστημα και αντλία θερμότητας.
- Συστήματα θέρμανσης-ψύξης: Φυσικό αέριο, γεωθερμική αντλία θερμότητας, λέβητας βιομάζας, αντλία θερμότητα αέρα, συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.
Εκτός από αυτές τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, θα επιδοτείται και η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, της ηλεκτρονικής ταυτότητας, η οποία καθίσταται υποχρεωτική, οι αμοιβές των μηχανικών και οι απαιτούμενες άδειες.
Εισοδηματικά κριτήρια
Η επιδότηση των παραπάνω παρεμβάσεων κυμαίνεται από 40-75% ανάλογα με το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα. Συγκεκριμένα:
- Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75%.
- Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό, ποσοστό 70%.
- Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55%
- Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45%.
- Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40%.
Για το υπόλοιπο ποσό καθώς και για όσους δεν δικαιούνται επιδότηση, δίνεται η δυνατότητα για άτοκο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 4-6 έτη.
Διαφορές με το προηγούμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
Το πρόγραμμα που θα τρέξει από το φθινόπωρο έχει βασικές διαφορές με το προηγούμενο. Καταρχάς, δεν θα υπάρχει σειρά προτεραιότητας, αλλά οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με ποιοτικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, η μοριοδότηση θα αφορά κατά 50% την εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτευχθεί με τις παρεμβάσεις, κατά 15% το εισόδημα και κατά 5% την υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου. Με 5% θα μοριοδοτούνται, επίσης, κοινωνικά κριτήρια, όπως τα εξαρτώμενα τέκνα, η μονογονεϊκή οικογένεια, η μακροχρόνια ανεργία και τα ΑΜΕΑ. Με 3% θα μοριοδοτείται η παλαιότητα κατασκευής.
Επιπλέον, οι σχεδιαζόμενες εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών, ενώ καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.
Οι τεχνικοί της Best Service διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στα επιδοτούμενα προγράμματα αναβάθμισης κτιρίων και μπορούν να σας βοηθήσουν βήμα βήμα τόσο στην κατάθεση της αίτησής σας όσο και στην πραγματοποίηση των προβλεπόμενων εργασιών. Aν έχετε κάποια ερώτηση, θα χαρούμε να απαντήσουμε στο σχόλιό σας.

Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.