Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου & πώς θα την εκδώσετε
Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου γίνεται υποχρεωτική από 1η Φεβρουαρίου 2022, οπότε πλέον δεν θα είναι δυνατή καμία μεταβίβαση χωρίς την έκδοσή της. Αν και πρόκειται για μία επιπλέον διαδικαστική υποχρέωση που τίθεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αποτελεί βήμα προς τον εκσυγχρονισμό της αγοράς ακινήτων σε συνδυασμό με το Κτηματολόγιο.
Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή τη διαδικασία και πώς ακριβώς θα προχωρήσετε στη διεκπεραίωσή της.
Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου;
Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταυτότητα του κτιρίου, η οποία τηρείται σε ηλεκτρονικό μητρώο, έτσι ώστε τα στοιχεία του ακινήτου να είναι προσβάσιμα και να μπορούν να συνδεθούν με το Κτηματολόγιο και τη ΔΕΗ. Έτσι, υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων, ώστε να αποφευχθεί το συχνό έως τώρα φαινόμενο να δηλώνονται διαφορετικά στοιχεία σε ΔΕΗ και δήμους.
Πότε είναι υποχρεωτική;
Από 1η Φεβρουαρίου 2022, η συμπλήρωση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου γίνεται υποχρεωτική για τις ακόλουθες διαδικασίες:
- Έκδοση νέων οικοδομικών αδειών για όλα τα κτίρια
- Μεταβίβαση ακινήτου
- Περαίωση της δήλωσης για νομιμοποίηση αυθαιρέτου.
Πώς γίνεται η διαδικασία;
Τη διαδικασία αναλαμβάνει εξουσιοδοτημένος μηχανικός, ο οποίος συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Τα στοιχεία που αποτελούν την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι η περιγραφή του κτιρίου, οι πράξεις σύστασης των ιδιοκτησιών, ο αριθμός των ορόφων, ο κωδικός αριθμός εθνικού κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) και το πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής.
Για να συμπληρώσει τα στοιχεία αυτά, ο μηχανικός διεξάγει έλεγχο στο κτίριο, ο οποίος περιλαμβάνει:
- τη νομιμότητα του χώρου
- την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου
- τη στατική του επάρκεια
- τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του.
Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται;
Για να υποβληθεί η δήλωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
- η οικοδομική άδεια του κτιρίου με τις αναθεωρήσεις της
- τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια
- η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ, εφόσον απαιτείται
- το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
- το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί
- οι δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων, εφόσον πρόκειται για αυθαίρετο κτίσμα
- τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία
- η μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται
- ο πίνακας χιλιοστών ή η μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου
- ο τίτλος ιδιοκτησίας
- η σύσταση οριζοντίων/καθέτων ιδιοκτησιών, μαζί με τα συνοδευτικά σχέδια
- το αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου.
Με δεδομένο ότι ήδη έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις για την έναρξη της υποχρεωτικότητας της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, είναι αμφίβολο αν θα δοθεί και νέα παράταση.
Επικοινωνήστε μαζί μας, για να αναλάβουμε με ταχύτητα και αξιοπιστία όλα τα στάδια της συμπλήρωσης ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου και να σας βοηθήσουμε στη διεκπεραίωση κάθε διαδικασίας για τη μεταβίβαση ή τη νομιμοποίηση του ακινήτου σας.

Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.