Συντήρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων: Κάθε πότε & γιατί πρέπει να γίνεται
Σε οποιαδήποτε συσκευή ή εγκατάσταση, η συντήρηση είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σωστή και ασφαλή χρήση της. Η επιθεώρηση από έναν πεπειραμένο τεχνικό εγγυάται ότι όλα θα λειτουργούν όπως πρέπει για μακροχρόνιο χρονικό διάστημα.
Ειδικά στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, η συντήρηση είναι κάτι πολύ παραπάνω από έναν τυπικό έλεγχο ότι όλα πάνε καλά. Είναι μια ενδελεχής διαδικασία που διασφαλίζει την προστασία των ανθρώπων και του κτιρίου, ενώ μειώνει και κατά πολύ το κόστος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση.
Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά παρακάτω.
Τι περιλαμβάνει η συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων;
Η συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων αποτελείται από δύο επιμέρους διαδικασίες. Αφενός από τον έλεγχο και αφετέρου από την έγκαιρη επισκευή τυχόν δυσλειτουργιών.
Πιο συγκεκριμένα γίνεται έλεγχος, διάγνωση τυχόν προβλήματος και επισκευή:
- Στην εγκατάσταση του ηλεκτρολογικού πίνακα και τις καλωδιώσεις
- Στα εφεδρικά συστήματα, τις μπαταρίες και τον φωτισμό
- Στους τριφασικούς κινητήρες.
Η επισκευή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων αποτελεί το τελευταίο στάδιο της συντήρησης και περιλαμβάνει είτε προληπτικές ενέργειες, ώστε να αντικατασταθεί ένα εξάρτημα πριν δυσλειτουργήσει και δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα, είτε επιδιορθωτικές στην περίπτωση που ήδη υπάρχει κάποια βλάβη.
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η συντήρηση;
Ο έλεγχος των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων επιβάλλεται νομικά ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ανάλογα με το είδος του κτιρίου.
Από εκεί και πέρα, η συντήρηση μπορεί σαφώς να γίνεται και συχνότερα, καθώς δεν περιλαμβάνει μόνο τον επανέλεγχο αλλά και την επισκευή μικροπροβλημάτων που θα ανακύψουν. Αυτή η πρακτική έχει σαφή πλεονεκτήματα, όπως θα εκτεθεί παρακάτω.
Τι προσφέρει η τακτική συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων;
Καθώς μιλάμε για ένα ευρύ δίκτυο καλωδιώσεων και πινάκων, η συντήρησή τους προσφέρει κάτι πολύ παραπάνω από την εναρμόνιση με τις επιταγές του νόμου. Η τακτική συντήρηση και έγκαιρη επιδιόρθωση τυχόν δυσλειτουργιών έχει πολλά πλεονεκτήματα:
- Καταρχάς και κυριότερο, αυξάνει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, καθώς ανιχνεύει έγκαιρα οποιαδήποτε φθορά και πρακτικά εκμηδενίζει τον κίνδυνο πυρκαγιάς και ηλεκτροπληξίας αλλά και βλάβης στις ηλεκτρονικές συσκευές που συνδέονται στο ηλεκτρικό δίκτυο.
- Μειώνει το κόστος επισκευής οποιασδήποτε βλάβης. Επειδή οι φθορές ανευρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, κάθε εξάρτημα αντικαθίσταται άμεσα πριν εξελιχθεί η δυσλειτουργία σε κάποια δαπανηρή βλάβη.
- Αυξάνει την αποδοτικότητα της εγκατάστασης, αφού ανιχνεύει πιθανές αιτίες απώλειας ενέργειας. Έτσι, η κατανάλωση ρεύματος είναι αυτή ακριβώς που πρέπει και σαφώς μειωμένη σε σχέση με ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που δεν συντηρούνται τακτικά.
Συνεπώς, η συντήρηση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων είναι θέμα όχι μόνο ασφάλειας αλλά και μείωσης του μηνιαίου κόστους ενέργειας. Έτσι, έρχεται πολύ γρήγορα απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τη συντήρηση, ενώ φυσικά σε βάθος χρόνου εκμηδενίζονται και οι μεγάλες δαπάνες για επισκευή σημαντικών βλαβών.
Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε
Οι ηλεκτρολόγοι μας είναι εξειδικευμένοι σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κτιρίων και αδειούχοι. Καλέστε μας σήμερα για τη συντήρηση της ηλεκτρολογικής σας εγκατάστασης,
Aν έχετε κάποια ερώτηση, θα χαρούμε να απαντήσουμε στο σχόλιό σας.
Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.