Το κλιματιστικό μου χρειάζεται φρέον. Ή μήπως όχι;
Κάθε καλοκαίρι, οι περισσότεροι συντηρούμε τα κλιματιστικά στο σπίτι ή στην επιχείρησή μας. Η συντήρηση κλιματιστικών είναι απαραίτητη εργασία για την καλή λειτουργία τους. Μάλιστα, ενδείκνυται να γίνεται σε οικιακούς χώρους τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και ακόμα καλύτερα δύο φορές το χρόνο- μία πριν την έναρξη του καλοκαιριού και μία πριν την έναρξη του χειμώνα.
Η συντήρηση του κλιματιστικού συμβάλλει:
- Στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη λειτουργία του.
- Στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας βλαβών.
- Στη μεγιστοποίηση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν οι άνθρωποι σε αυτό το χώρο.
Φανταστείτε για παράδειγμα την ποιότητα του αέρα σε ένα χώρο που κλιματίζεται από ένα μηχάνημα όπως αυτό του βίντεο.
Εργασίες που περιλαμβάνει η συντήρηση κλιματιστικών
H συντήρηση κλιματιστικών περιλαμβάνει εργασίες όπως:
Εργασίες στην εσωτερική μονάδα:
- Καθαρισμό των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας.
- Καθαρισμό ανεμιστήρα εσωτερικού μηχανήματος.
- Καθαρισμό του εσωτερικού στοιχείου.
- Χημικό καθαρισμό στα εσωτερικά καπάκια του μηχανήματος (μάσκα).
- Έλεγχο και καθαρισμό των συμπυκνωμάτων του μηχανήματος (αποχέτευση και λεκανάκι εκρροής).
Εργασίες στην εξωτερική μονάδα:
- Καθαρισμό εξωτερικής μονάδας με χημικό.
- Λίπανση του μοτέρ του εξωτερικού ανεμιστήρα.
- Καθαρισμό εξωτερικού ανεμιστήρα με χημικό.
Ελέγχους στις σωληνώσεις ψυκτικού ρευστού- φρέον:
- Έλεγχο πιέσεων ψυκτικού ρευστού-φρέον.
- Έλεγχο για διαρροή ψυκτικού ρευστού-φρέον.
Ελέγχους στα ηλεκτρολογικά της εγκατάστασης:
- Έλεγχο και σύσφιξη καλωδιώσεων.
- Αμπερομέτρηση μηχανήματος.
Σχετικά Άρθρα: Οι πιο συχνές βλάβες κλιματιστικών
Η χρησιμότητα του φρέον
Μία κοινή παρανόηση που παρατηρούμε, αν και σε μειωμένο βαθμό κάθε χρόνο, αφορά το φρέον.
Το φρεον είναι το ρευστό, το οποίο κυκλοφορεί μέσω των σωληνώσεων του κλιματιστικού- από το εσωτερικό μηχάνημα στο εξωτερικό και πάλι πίσω. Σκοπός του είναι να ανταλλάσσει θερμότητα με τον αέρα του εσωτερικού χώρου, ώστε να τον ψύχει το καλοκαίρι και να τον θερμαίνει το χειμώνα. Η μεταφορά θερμότητας πραγματοποιείται πάνω στις σωληνώσεις του εσωτερικού μηχανήματος- στοιχείο εξατμιστή στον ψυκτικό κύκλου Ο αέρας εισέρχεται στο κλιματιστικό μηχάνημα, ψύχεται και επιστρέφει στο χώρο, όπου διαχέεται με τη βοήθεια του ανεμιστήρα του εσωτερικού μηχανήματος. Το ίδιο συμβαίνει με το εξωτερικό μηχάνημα και τον εξωτερικό ανεμιστήρα, ο οποίος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοηθά στην απόρριψη θερμότητας στο περιβάλλον.
Το κύκλωμα του φρέον είναι κλειστό κύκλωμα. Αυτό σημαίνει πως η ίδια ποσότητα ψυκτικού ρευστού κυκλοφορεί κάθε στιγμή στο κύκλωμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν υπάρχει απώλεια μάζας και το κλιματιστικό δε χρειάζεται φρέον τακτικά, για παράδειγμα κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το κύκλωμα της βενζίνης σε ένα αυτοκίνητο, Η βενζίνη, όταν η μηχανή του αυτοκινήτου λειτουργεί, εισέρχεται στον κινητήρα, για να γίνει η καύση της και να παραχθεί ενέργεια, ικανή να κινήσει το αυτοκίνητο. Το κύκλωμα της βενζίνης είναι ανοιχτό κύκλωμα.
Πότε χρειάζομαι όντως φρέον;
Φυσικά υπάρχει η περίπτωση της απώλειας- διαρροής φρέον από το κύκλωμα. Σε αυτή την περίπτωση, το μηχάνημα χάνει φρέον σε κάποιο σημείο, για παράδειγμα έχει τρυπήσει κάποιος σωλήνας.
Θα το καταλάβετε επειδή θα χαθεί πολύ γρήγορα η απόδοση του μηχανήματος και η πτώση απόδοσης θα είναι αισθητή. Το κλιματιστικό, παρότι λειτουργεί, βγάζει αέρα που δεν είναι ψυχρός το καλοκαίρι, ή ζεστός το χειμώνα.
O τεχνικός θα πρέπει να ανιχνεύσει και να επισκευάσει τη διαρροή και κατόπιν να εισάγει περισσότερο φρέον στο κύκλωμα. Αν το φρέον μπει χωρίς να έχει επισκευαστεί η διαρροή, το κλιματιστικό θα το ξαναχάσει.
Σχετικά Άρθρα:Τι είναι το κόκκινο λαμπάκι στο air condition και γιατί ανάβει;
Στη Best Service, για πάνω από 30 χρόνια, πραγματοποιούμε:
- Μελέτη- κατασκευή εγκαταστάσεων κλιματισμού.
- Επισκευή κλιματιστικών μηχανημάτων.
- Συντήρηση κλιματιστικών μηχανημα΄των.
Αν ψάχνετε έναν αξιόπιστο και ποιοτικό συνεργάτη για την εγκατάσταση κλιματισμού του κτιρίου σας, θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.