Οι 7 διαστάσεις του BIM
Πολλές φορές προκύπτει η παρερμηνεία ότι το BIM είναι απλά μία τρισδιάστατη απεικόνιση μίας αρχιτεκτονικής, στατικής ή ηλεκτρομηχανολογικής κατασκευής. Και αυτή η παρανόηση αφορά και επαγγελματίες του χώρου- μηχανικούς.
Η πραγματικότητα όμως, είναι πως το BIM (Building Information Modelling) έχει περισσότερες διαστάσεις. Για την ακρίβεια, έχει 7 διαστάσεις ή 7 διαφορετικά επίπεδα πληροφορίας. Κάθε φορά, που ένα νέο είδος πληροφορίας εντάσσεται στο μοντέλο BIM, ουσιαστικά προστίθεται μία ακόμα διάσταση.
Αν ο όρος BIM είναι καινούριος για εσάς, μπορείτε να διαβάσετε προηγούμενα άρθρα μας, όπου έχουμε μιλήσει τόσο για το τι είναι το BIM, όσο και για την αντιμετώπισή του σήμερα στην Ελλάδα.
Οι 7 διαστάσεις του BIM περιγράφονται είναι επομένως.
-
3D- γεωμετρία
- 3 διαστάσεις αφορούν τη γεωμετρία του αντικειμένου που απεικονίζεται στο μοντέλο BIM- μήκος, πλάτος, ύψος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον κλασικό σχεδιασμό των κατασκευών (2D CAD) που αφορούσε μόνο σε δύο διαστάσεις (x, y- μήκος, πλάτος)
-
4D- χρόνος, αλληλουχία εργασιών
- Η τέταρτη διάσταση του BIM αφορά το χρόνο- σε ποια στιγμή θα κατασκευαστεί ένα στοιχείο του έργου, για παράδειγμα μία κολώνα; Με ποια σειρά θα γίνουν οι εργασίες που περιγράφει το μοντέλο BIM; Αυτό μας βοηθά πολύ στο χρονικό προγραμματισμό του έργου (scheduling) και το συντονισμό των εργασιών
-
5D- κόστος
- Η πέμπτη διάσταση του BIM έχει να κάνει με το κόστος. Ποιο είναι το κόστος για την κατασκευή κάθε αντικειμένου μέσα στο έργο; Ποιο είναι το κόστος για την κατασκευή όλου του μοντέλου; Το μοντέλο BIM μπορεί να υπολογίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια, το κόστος μίας κατασκευής σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους εκτίμησης. Επίσης, είναι πιο γρήγορη μία επιμέτρηση στο μοντέλο BIM από μία κλασική επιμέτρηση. Συνδυαζόμενο με την τέταρτη διάσταση (το χρόνο), το μοντέλο BIM μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για το κόστος της κατασκευής σε κάθε χρονικό σημείο του έργου
-
6D- Διαχείριση εγκαταστάσεων, facility management
- Η έκτη διάσταση του BIM αφορά στη διαχείριση εγκαταστάσεων. Σε αυτό το επίπεδο πληροφορίας, προστίθενται στο μοντέλο BIM πληροφορίες όπως είναι ο κατασκευαστής κάποιου μηχανήματος, η εγγύηση που παρέχεται για το μηχάνημα, η ημερομηνία εγκατάστασης ή επισκευής του και άλλες πληροφορίες, με σκοπό την εξυπηρέτηση τόσο των επαγγελματιών συντηρητών των εγκαταστάσεων αυτών (facility managers), όσο και του χρήστη της εγκατάστασης
-
7D- Αειφόρος ανάπτυξη, sustainability
- Η έβδομη διάσταση του BIM παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση που απαιτεί ένα έργο για τη λειτουργία του. Η μέτρηση της ενεργειακής κατανάλωσης γίνεται με τη χρήση κατάλληλων συσκευών, οι οποίες παρέχουν πληροφορίες- αισθητήρες, ρολόγια και άλλο εξοπλισμό. Ως αποτέλεσμα της διεργασίας αυτής, οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις λειτουργούν με βέλτιστο τρόπο και για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ο κύκλος ζωής τους μεγεθύνεται. Τελικά, τα κτίρια είναι περισσότερο βιώσιμα και λιγότερο ενεργοβόρα.
Στη Best Service, παρέχουμε υπηρεσίες BIM για ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, και για την εξυπηρέτηση project managers, facility managers, αλλά και μηχανικών (πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων). Aν έχετε κάποια ερώτηση, θα χαρούμε να απαντήσουμε στο σχόλιό σας.

Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.