fbpx

Εγκατάσταση ηλεκτρολογικού πίνακα: Τι να προσέξετε

Είτε πρόκειται να αλλάξετε τον παλιό ηλεκτρολογικό σας πίνακα είτε να τον εγκαταστήσετε από την αρχή στο σπίτι που χτίζετε, είναι σημαντικό να προσέξετε ορισμένα πολύ βασικά ζητήματα. Η εγκατάσταση ηλεκτρολογικού πίνακα συνδέεται άμεσα με την ασφάλειά σας αλλά και την τωρινή και μελλοντική λειτουργικότητα του σπιτιού.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποια είναι τα κυριότερα σημεία που πρέπει να συζητήσετε με τον ηλεκτρολόγο, ο οποίος θα αναλάβει αυτό το απαιτητικό έργο.

Τι είναι ο ηλεκτρολογικός πίνακας;

Ο ηλεκτρολογικός πίνακας είναι το μέρος, όπου καταλήγουν όλες οι γραμμές της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του σπιτιού, υπάρχουν και διαφορετικές γραμμές, έτσι ώστε η κάθε μία να έχει διαφορετικό όριο στο ρεύμα που μπορεί να σηκώσει. Όσο περισσότερες γραμμές, τόσο το καλύτερο, έτσι ώστε να μην υπερφορτώνεται καμία γραμμή και να μην υπάρχει ο κίνδυνος βραχυκυκλώματος.

Συνεπώς, η σωστή εγκατάσταση ηλεκτρολογικού πίνακα σημαίνει ότι έχει αρκετή παροχή ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού, αρκετές γραμμές ώστε να είναι λειτουργικός και σωστά μοιρασμένα φορτία. Έτσι, θα πρέπει να βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή για παράδειγμα, η κουζίνα από τον θερμοσίφωνα, καθώς και οι δύο συσκευές καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ρεύματος, όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι σε διαφορετικές γραμμές οι πρίζες φωτισμού.

Πώς τοποθετείται ο ηλεκτρολογικός πίνακας;

τοποθέτηση ηλεκτρολογικού πίνακα

Αν γίνεται αντικατάσταση του πίνακα, τότε πρώτα θα πρέπει να αφαιρεθεί ο παλιός, κάτι το οποίο περιλαμβάνει πολλά μερεμέτια στον τοίχο. Στη συνέχεια, εγκαθίσταται ο καινούριος, ο οποίος συνδέει τα καλώδια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης με διακόπτες, ασφάλειες, το φωτισμό και άλλες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις- καταναλώσεις.

Τι πρέπει να προσέξετε στον νέο πίνακα:

νέος ηλεκτρολογικός πίνακας

  • Ο πίνακας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλος και ευρύχωρος, έτσι ώστε να χωρούν με άνεση όλες οι γραμμές με τις ασφάλειες τους Αν προηγουμένως υπήρχε άλλος πίνακας, ο καινούριος πρέπει να είναι μεγαλύτερος, ώστε να καλύπτει τα μερεμέτια στον τοίχο από την αφαίρεση του παλιού.
  • Καλό είναι να υπάρχει ένας επιπλέον 30-40% χώρος, έτσι ώστε να μπορείτε σε κάποια φάση να προσθέσετε και άλλες γραμμές, εφόσον χρειαστεί, χωρίς να πρέπει να αλλάζετε πίνακα και να κάνετε ξανά μερεμέτια.
  • Σας προτείνουμε επίσης ο πίνακας να έχει αποσπώμενη μετώπη, η οποία θα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα σε περίπτωση επέκτασης χωρίς να πρέπει να βγει ο εντοιχισμένος πίνακας.

Εξαρτήματα ηλεκτρολογικού πίνακα

Είναι σημαντικό για την ασφάλεια τη δική σας και των συσκευών ο ηλεκτρολογικός πίνακας να έχει τα ακόλουθα εξαρτήματα:

  • Ρελέ διαρροής: Όλοι οι καινούριοι ηλεκτρολογικοί πίνακες πρέπει να έχουν το λεγόμενο ρελέ ή αλλιώς τον αντιηλεκτροπληξιακό διακόπτη. Πρόκειται για έναν διακόπτη που ρίχνει αμέσως το ρεύμα σε περίπτωση βραχυκυκλώματος ή διαρροής στη γραμμή. Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική και σημαντική προστασία ενάντια στον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.
  • Αντικεραυνική προστασία: Αν υπάρξει υπέρταση στο δίκτυο της ΔΕΗ, κυρίως σε περίπτωση κεραυνών, τότε οι συσκευές σας μπορεί να καταστραφούν. Αυτό θα το αποφύγετε αν τοποθετήσετε στον πίνακα τον μηχανισμό αντικεραυνικής προστασίας.
  • Ικανότητα διακοπής ασφαλειών: Οι ασφάλειες τοποθετούνται, για να προστατεύσουν την εκάστοτε γραμμή σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Σχετικά Άρθρα: Γιατί πέφτει το ρεύμα και το ρελέ; 

Σε κάθε περίπτωση, είναι κομβικής σημασίας να ελέγξετε ότι ο ηλεκτρολόγος που θα αναλάβει την κατασκευή ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για τον πίνακα είναι πιστοποιημένος και διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό για την ασφαλή ολοκλήρωση της εργασίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να αναλάβουμε την εγκατάσταση του πίνακα στο σπίτι σας με απόλυτη ασφάλεια, προσήλωση στη λεπτομέρεια και προσιτές τιμές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού