fbpx

Πώς να εντοπίσετε μια διαρροή νερού και πώς να την αντιμετωπίσετε 

Μια διαρροή νερού είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που εντοπίζονται σε ένα κτίριο. Η εμφάνιση τους πραγματοποιείται συνήθως στο δίκτυο της παροχής νερού, της θέρμανσης, ή το δίκτυο της αποχέτευσης. Σε περίπτωση μη έγκαιρης αντιμετώπισης τους, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κοστοβόρα. 

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να είστε πάντοτε προσκετικοί για την πιθανότητα εμφάνισης μιας διαρροής. Ας δούμε λοιπόν πώς θα μπορέσετε να εντοπίσετε μια διαρροή νερού, αλλά και τι να κάνετε σε περίπτωση εμφάνισης της. 

Φανερή διαρροή νερού 

βρύση που στάζει

Η φανερή διαρροή νερού είναι αυτή που γίνεται εύκολα ορατή, ενώ η επιδιόρθωση της μπορεί να γίνει άμεσα. Ανάμεσα στις φανερές διαρροές νερού συγκαταλέγονται: 

  • Βρύση που στάζει 
  • Καζανάκι που τρέχει 
  • Λεκάνη τουαλέτας που εμφανίζει περιμετρικά στη βάση της νερό 
  • Διαρροή ορατού σωλήνα σύνδεσης πλυντηρίου 
  • Διαρροή σε σωλήνα ή το σώμα του καλοριφέρ 
  • Διαρροή σε μηχανοσίφωνα αποχέτευσης 

Αφανής διαρροή νερού 

Μια αφανής διαρροή νερού αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα κτίριο με την πάροδο των ετών. Η μη έγκαιρη εύρεση τους μπορεί να προκαλέσει διάφορες σοβαρές ζημιές. Σημάδια που υποδηλώνουν αφανή διαρροή νερού περιλαμβάνουν: 

  • Εμφάνιση λεκέδων υγρασίας, ή φούσκωμα του χρώματος 
  • Μούχλα στα τοιχώματα, την οροφή, ή στα σημεία που συνορεύουν με διπλανά κτίρια 
  • Βλάβες στο δάπεδο 

Εντοπισμός διαρροής νερού 

 εντοπισμός διαροής νερού

Η διαδικασία για τον εντοπισμό μιας διαρροής νερού είναι απλή. Για αρχή, κλείστε όλες τις βρύσες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό του χώρου. Αφαιρέστε από την πρίζα όλες τις συσκευές που κατά τη λειτουργία τους καταναλώνουν νερό, όπως τα πλυντήρια. Στη συνέχεια, ελέγξτε τον μετρητή του νερού. Αν οι αριθμοί συνεχίσουν να κινούνται, ή αν ο μετρητής έχει ένδειξη για διαρροή νερού που περιστρέφεται, τότε η απάντηση στο ερώτημα σας είναι θετική. 

Επιπλέον, δώστε βάση στην όραση και την όσφρηση σας. Ελέγξτε για πιθανά φουσκώματα ή εμφάνιση υγρασίας στα τοιχώματα, το ταβάνι, το πατάρι και το δάπεδο. Αναζητήστε ασυνήθιστες οσμές στα ντουλάπια, κάτω από τον νεροχύτη, το μπάνιο, την κουζίνα, καθώς και άλλα σημεία που δεν μπορείτε να έχετε εύκολα οπτική επαφή, αλλά μπορείτε να μυρίσετε την υγρασία. 

Αντιμετώπιση διαρροής νερού 

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε διαρροή, ή έχετε ενδείξεις για διαρροή, θα πρέπει να καλέσετε έναν έμπειρο υδραυλικό για τον έλεγχο και την επισκευή της  υδραυλικής εγκατάστασης. Ωστόσο, για τον περιορισμό της ζημιάς, τα βήματα που θα πρέπει να κάνετε είναι τα εξής: 

1. Κλείσιμο βάνας του νερού 

Βασικό στοιχείο για τον περιορισμό της διαρροής νερού είναι το κλείσιμο της παροχής του νερού. Ο διακόπτης συνήθως εντοπίζεται στην κουζίνα ή το μπάνιο. Απομονώστε τους σωλήνες βρύσεων, τη βαλβίδα του πλυντηρίου, περιστρέφοντας τη βαλβίδα τους προς τα αριστερά. Σε περίπτωση πλημμύρας, διακόψτε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κλείνοντας τον γενικό διακόπτη.  

2. Απομάκρυνση ποσότητας νερού 

απομάκρυνση νερου

Απομακρύνετε το νερό της διαρροής, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιές. Σε περίπτωση πλημμύρας, ίσως χρειαστεί να μισθώσετε αντλία. Σε περίπτωση μικρών ποσοτήτων νερού, μπορείτε να απομακρύνετε τα νερά με τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας για υγρό και ξηρό καθάρισμα. 

3. Στέγνωμα του χώρου 

Σε περίπτωση που δεν στεγνώσει καλά ο χώρος, είναι πιθανή η ανάπτυξη μούχλας. Αφήστε τις συσκευές και τις πρίζες να στεγνώσουν φυσικά. Απομακρύνετε όλα τα έπιπλα, χαλιά και αντικείμενα που έχουν βραχεί και αερίστε καλά τα παράθυρα. Σε περίπτωση που έχετε αφυγραντήρα μη διστάσετε να τον χρησιμοποιήσετε. 

Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα προλάβετε έγκαιρα με την συντήρηση της υδραυλικής εγκατάστασης. Ο έλεγχος των υδραυλικών εγκαταστάσεων αποτρέπει βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν διαρροή ή τις βρίσκει και τις επισκευάζει άμεσα με ελάχιστο κόστος. 

Στη Best Service είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε έχετε ανάγκη για την καλή λειτουργία των υδραυλικών σας. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού