Γιατί το ψυγείο παγώνει τα τρόφιμα; Πώς να λύσετε εύκολα το πρόβλημα
Ανοίγετε το ψυγείο και διαπιστώνετε ότι τα πάντα μέσα είναι πολύ παγωμένα; Το γάλα έχει σχεδόν στερεοποιηθεί και τα λαχανικά έχουν πιάσει ένα λεπτό στρώμα πάγου από πάνω; Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα από την άποψη ότι οδηγεί όχι μόνο σε πολλά κατεστραμμένα τρόφιμα αλλά και σε φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι αιτίες που το ψυγείο παγώνει τα τρόφιμα είναι πολλές και διαφέρουν σημαντικά. Μπορεί να ευθύνεται μια λάθος ρύθμιση, αλλά μπορεί και να υπάρχει σοβαρή βλάβη. Ας δούμε παρακάτω τι ακριβώς πρέπει να ελέγξετε αν συμβαίνει αυτό και πώς μπορείτε να το λύσετε προτού καλέσετε ψυκτικό.
Ο θερμοστάτης έχει ρυθμιστεί σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία
Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά, καθώς το σημάδι της σωστής θερμοκρασίας, στην οποία πρέπει να ρυθμιστεί ο θερμοστάτης, με την πάροδο του χρόνου φθείρεται. Έτσι, δεν βλέπετε πού ακριβώς πρέπει να στρέψετε τον θερμοστάτη και τον ρυθμίζετε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία- η ρύθμιση του θερμοστάτη είναι πολύ υψηλή.
Ο θερμοστάτης ή η πλακέτα έχει χαλάσει
Βέβαια, δυστυχώς είναι συχνότερο φαινόμενο να έχει χαλάσει ο θερμοστάτης ή η πλακέτα του ψυγείου, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία. Σε αυτή την περίπτωση, το μοτέρ δουλεύει συνεχώς και παγώνει ό,τι βρίσκεται μέσα στο ψυγείο. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, απαιτείται διάγνωση και επισκευή του ψυγείου με νέο ανταλλακτικό από εξειδικευμένο ψυκτικό.
Τα στοιχεία είναι βρώμικα
Υπάρχουν στοιχεία που βρίσκονται στο εξωτερικό του ψυγείου (στοιχεία συμπυκνωτή) και άλλα που βρίσκονται στο εσωτερικό του (στοιχεία εξατμιστή). Η λειτουργία τους είναι να δρουν ως μέσο ανταλλαγής θερμότητας μεταξύ του ψυκτικού ρευστού και του θαλάμου του ψυγείου. Αν αυτά είναι βρώμικα, το ψυγείο αναγκάζεται να εργαστεί σκληρότερα, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία ψύξης. Σε ορισμένα μοντέλα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική λειτουργία του μοτέρ.
Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί ο καθαρισμός των στοιχείων, κυρίως των εξωτερικών που πιάνουν και την περισσότερη σκόνη. Αφού βγάλετε το ψυγείο από την πρίζα, μπορείτε να τραβήξετε προσεκτικά το ψυγείο προς τα μπροστά, ώστε να έχετε πρόσβαση στα στοιχεία. Σκουπίστε τα με ένα πανί, ώστε να φύγει η σκόνη και η βρομιά, και δείτε αν το πρόβλημα επιμένει.
Η στεγανοποίηση στην πόρτα δεν είναι καλή
Για να μη γίνεται ανταλλαγή θερμότητας μεταξύ του εσωτερικού του ψυγείου και του εξωτερικού περιβάλλοντος, η πόρτα σφραγίζεται με λάστιχο. Όσο περνούν τα χρόνια, το λάστιχο χαλάει και δεν προσφέρει την ίδια στεγανοποίηση όπως στην αρχή. Έτσι, υπάρχει διαρροή στην ψύξη και το ψυγείο αναγκάζεται να δουλεύει συνεχώς. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα τρόφιμα να παγώνουν και ο λογαριασμός του ρεύματος να είναι ασυνήθιστα υψηλός.
Πολύ λίγα ή πάρα πολλά τρόφιμα
Ένα ψυγείο χρειάζεται μια μέτρια ποσότητα τροφίμων, για να λειτουργήσει σωστά. Αν τα τρόφιμα είναι πάρα πολλά, μπορεί να μπλοκάρουν τις διόδους του κρύου αέρα, ο οποίος δεν κυκλοφορεί αποτελεσματικά μέσα στο ψυγείο. Ως αποτέλεσμα, μερικά τρόφιμα δεν ψύχονται σωστά και χαλάνε, ενώ άλλα παγώνουν.
Αν τα τρόφιμα είναι λίγα, τότε ο κρύος αέρας δεν απορροφάται αρκετά από αυτά και καταλήγει στο κάτω ντουλάπι, όπου συνήθως βάζουμε τα λαχανικά, με αποτέλεσμα να τα παγώνει.
Σας συνιστούμε να τσεκάρετε μόνοι σας τις ρυθμίσεις του θερμοστάτη ή της πλακέτας του ψυγείου, και να καθαρίσετε τα στοιχεία εξατμιστή και συμπυκνωτή. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν βοηθήσει, καλέστε μας να επισκεφθούμε το χώρο σας για την επίλυση του προβλήματος. Πραγματοποιούμε επισκευή ψυγείων από το 1983.
Ο Γεώργιος Δουλουμπέκης είναι ο υπεύθυνος του τμήματος κλιματισμού και ψύξης στο Πανελλαδικό Κέντρο Τεχνικής Κάλυψης. Έχει εμπειρία άνω των 15 ετών σε οικιακές και επαγγελματικές κατασκευές ,συντηρήσεις και επισκευές ψυκτικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων.