fbpx

Ποια είναι τα σωστά βήματα για την ανακαίνιση σπιτιού;

Η ανακαίνιση σπιτιού αποτελεί μια ιδιαίτερα δημοφιλή διαδικασία. Οι λόγοι που  μπορεί να θέλει να προχωρήσει κανείς σε ανακαίνιση ποικίλουν. Είτε διενεργείται για αισθητικούς λόγους, είτε για λόγους λειτουργικότητας, θα προσφέρει την επιθυμητή μεταμόρφωση κάθε κατοικίας. Ωστόσο, η ανακαίνιση κατοικιών περιλαμβάνει μερικά βήματα, τα οποία εξασφαλίζουν το άρτιο αποτέλεσμα της.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποια είναι τα σωστά βήματα μιας επιτυχημένης ανακαίνισης, καθώς και τι θα πρέπει να προσέξετε.

Ορίστε ένα πλάνο με τις ανάγκες σας

ζευγάρι βλέπει πλάνο ανακαίνισης

Ποιος είναι ο στόχος σας από την ανακαίνιση και ποιες είναι οι προτεραιότητες σας; Θέλετε να εστιάσετε στη λειτουργικότητα; Το αισθητικό αποτέλεσμα; Και στα δύο; Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να οργανώσετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας και να υπολογίσετε τον προϋπολογισμό σας για την εκτέλεση των εργασιών.

Επίσκεψη του συνεργείου στον χώρο σας

Κάθε χώρος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Συνεπώς, κάθε ανακαίνιση είναι διαφορετική. Επιπλέον, οι ανάγκες για αλλαγή στη διαρρύθμιση, καθώς και οι προτιμήσεις κάθε ιδιοκτήτη μπορούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η επίσκεψη εξειδικευμένων μηχανικών στον χώρο σας.

Ο μηχανικός, κάνοντας αυτοψία στο χώρο από κοντά, θα μπορέσει να καταλάβει το πλήθος των εργασιών που απαιτούνται, τους λόγους που διενεργείται η ανακαίνιση, καθώς και να διακρίνει το τελικό αποτέλεσμα που θέλετε να έχει ο χώρος. Την ίδια στιγμή, θα καταγράψει όλες τις ιδέες σας και τις ανάγκες για ανακαίνιση, ενώ θα κάνει τις απαραίτητες προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.

Μελέτη και εκπόνηση σχεδίου

σχέδιο ανακαίνισης σπιτιού

Σε αυτό το στάδιο εκπονείται ένα σχέδιο από την ομάδα των μηχανικών το οποίο θα ανταποκρίνεται ακριβώς στις ανάγκες σας. Κατά τη διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κτιρίου, όπως για παράδειγμα πιθανές κολώνες, ή ανάγκες για αντικατάσταση υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών

στάμπα έγκρισης άδειας

Πολλές φορές απαιτείται η έκδοση αδειών για την εκτέλεση της ανακαίνισης ενός χώρου. Η έκδοση αυτών των εργασιών είναι απαραίτητη, για την αποφυγή πιθανών προβλημάτων με την πολεοδομία. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως αναλαμβάνουμε την εκπόνηση όλων των απαραίτητων αδειών, για την αποτελεσματική ανανέωση του χώρου σας.

Επιλογή όλων των απαραίτητων υλικών

υλικά ανακαίνισης τοίχου

Ώρα για την έναρξη του δημιουργικού κομματιού της ανακαίνισης, το οποίο δεν είναι άλλο από την επιλογή των υλικών. Σύμφωνα λοιπόν με το είδος των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν, θα πρέπει να επιλεγούν και τα αντίστοιχα υλικά. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν την επιλογή πλακιδίων για το δάπεδο, το μπάνιο, την επιλογή επίπλων κουζίνας, επίπλων μπάνιου, επιλογή διαφόρων ειδών υγιεινής, καθώς και την επιλογή κουφωμάτων, σε περίπτωση ενεργειακής αναβάθμισης.

Έναρξη αποψιλώσεων και κατεδαφίσεων

Η ανακαίνιση ξεκινά με τις αποξιλώσεις και την απομάκρυνση όλων των υλικών που χρήζουν αντικατάστασης. Το στάδιο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όχι μόνο για τη διενέργεια της σωστής ανακαίνισης, αλλά και για την αποτελεσματικότητα άλλων εργασιών, όπως για παράδειγμα την αλλαγή υδραυλικών ή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Σε αυτό το στάδιο, αφαιρούνται και όλα τα είδη υγιεινής που πρόκειται να αντικατασταθούν. Η ολική ανανέωση του χώρου ξεκινά.

Τοποθέτηση νέας υδραυλικής εγκατάστασης

εγκατάσταση υδραυλικών

Μια νέα υδραυλική εγκατάσταση αποτελεί ένα από τα πιο βασικά σημεία της ανακαίνισης. Οι παλαιότεροι χώροι έχουν εγκαταστάσεις οι οποίες με την πάροδο του χρόνου εμφανίζουν φθορά. Δεν αποκλείεται λοιπόν το γεγονός να εμφανίσουν μια μεγάλη βλάβη στο μέλλον, ή ακόμη και να σπάσουν, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαρροών ή άλλων βλαβών που μπορούν να επηρεάσουν την καλή κατάσταση του σπιτιού. Η αντικατάσταση της παλιάς εγκατάστασης εξασφαλίζει την αποφυγή βλαβών, των οποίων η επισκευή θα είναι πολυέξοδη.

Τοποθέτηση νέας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

εγκατάσταση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού

Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της ανακαίνισης αποτελούν και οι εργασίες που περιλαμβάνουν το κομμάτι της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Μια νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα εργασιών. Αλλαγή στις πρίζες, νέες καλωδιώσεις για internet, συναγερμό, νέος φωτισμός, καθώς και νέα συστήματα κίνησης ισχύος και εφεδρικά συστήματα θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη άνεση και λειτουργικότητα, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Αλλαγή δαπέδου

ανακαίνιση δαπέδου

Ένα από τα βασικά σημεία της ανακαίνισης δεν είναι άλλο από το δάπεδο. Η αλλαγή του δαπέδου μπορεί να μεταμορφώσει έναν χώρο και να του δώσει ένα εντελώς διαφορετικό ύφος. Η αλλαγή μπορεί να περιλαμβάνει την τοποθέτηση μαρμάρου, πλακιδίων, ξύλου, και άλλων υλικών, ή ακόμη και ξύλινα δάπεδα laminate.

Τοποθέτηση νέων κουφωμάτων

αλλαγή κουφωμάτων

Η ανακαίνιση αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού. Βασικό κομμάτι δεν είναι άλλο από την αλλαγή των κουφωμάτων και των παραθύρων. Τα κουφώματα παλαιού τύπου συμβάλλουν στην μεγάλη απώλεια της θερμότητας, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση ή ψύξη. Η τοποθέτηση νέων, ενεργειακών κουφωμάτων θα μειώσει την κατανάλωση αυτή, ενω την ίδια στιγμή θα αυξήσει την ενεργειακή απόδοση του ακινήτου και, κατά συνέπεια, την συνολική του αξία.

Διαβάστε επίσης: Θερμομόνωση σπιτιού: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Ανακαίνιση κουζίνας

εργαλεία ανακαίνισης κουζίνας

Η κουζίνα αποτελεί έναν από τους χώρους που επιλέγονται ακόμη και για την μερική ανακαίνιση του σπιτιού. Καθώς αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού, θα πρέπει να διέπεται από άρτια λειτουργικότητα και αισθητική εμφάνιση. Η επιτυχημένη ανακαίνιση κουζίνας θα σας βοηθήσει στην εύκολη διενέργεια των καθημερινών σας δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα, καθώς και στη δημιουργία ενός καλαίσθητου χώρου που θα σας ανεβάζει τη διάθεση όταν τον παρατηρείτε.

Ανακαίνιση μπάνιου

ανακαινισμένο μπάνιο

Ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι εργασιών ανακαίνισης είναι και η ανακαίνιση μπάνιου. Ένα νέο, σύγχρονο, πλήρως λειτουργικό μπάνιο το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες όσων των χρησιμοποιούν αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα για κάθε ακίνητο. Ένα πλήρως λειτουργικό μπάνιο όχι μόνο θα βελτιώσει την καθημερινότητα σας, αλλά και θα ενισχύσει και τη διάθεση όσων θα το χρησιμοποιούν.

Διαβάστε επίσης: Συχνές ερωτήσεις πριν την Ανακαίνιση σπιτιού

Προσθήκη smart home τεχνολογίας

Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά παρατηρείται η προσθήκη της smart home τεχνολογίας τόσο σε οικιακούς, όσο και σε επαγγελματικούς χώρους. Στην ουσία, η τεχνολογία αυτή παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης με οποιαδήποτε smartphone συσκευή, για τον εύκολο έλεγχο της εγκατάστασης, όπου και αν βρίσκεστε. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορείτε να ελέγξετε αν όλες οι συσκευές είναι κλειστές, ή ακόμη και να θέσετε τον θερμοσίφωνα σε λειτουργία λίγο πριν φτάσετε στο σπίτι, για να βρείτε και να απολαύσετε ζεστό νερό.

Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για να σας δώσουμε τις κατάλληλες συμβουλές για την επιτυχημένη ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού