Πώς να προστατέψετε τις συσκευές σας από πτώσεις τάσης
Οι διαταραχές της ηλεκτρικής τάσης τροφοδότησης είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες προηγμένες χώρες. Οι διακοπές του ρεύματος και οι αυξομειώσεις της τάσης είναι κάτι που σπάνια διαταράσσει την καθημερινότητά μας και μπορεί να μην τις αντιλαμβανόμαστε καν, όμως εγκυμονεί κινδύνους για τις συσκευές μας. Οι ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις και τα ψυγεία, μπορεί να πάθουν σοβαρές βλάβες από τέτοιες διαταραχές της τάσης.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να προλάβετε τέτοιες βλάβες. Με απλές κινήσεις πρόληψης δεν θα βρεθείτε στο δυσάρεστο σημείο να δείτε μια ακριβή συσκευή σας να καταστρέφεται και θα ξενοιάσετε μια και καλή. Ας δούμε παρακάτω τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε.
Σχετικά Άρθρα: Γιατί πέφτει το ρεύμα και το ρελέ;
Αιτίες διακοπών ρεύματος και πτώσεων τάσης
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι διαταραχές στην τροφοδότηση του ρεύματος οφείλονται σε πολλές διαφορετικές αιτίες, οπότε και οι λύσεις που θα ακολουθήσετε πρέπει να καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερες. Τέτοιες αιτίες είναι:
- η πτώση κεραυνού
- προβλήματα στο δίκτυο παροχής ρεύματος, όπως η πτώση στύλου ή κοπή καλωδίου
- αύξηση της τάσης μετά από επαναφορά του ρεύματος
- έντονες μεταβολές στην κατανάλωση της δικής σας ή γειτονικής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
5 τρόποι προστασίας των συσκευών από αυξομειώσεις τάσης
Η προστασία των ευαίσθητων ηλεκτρονικών συσκευών καλό είναι να γίνεται συνδυαστικά με πολλούς τρόπους, έτσι ώστε να καλύψετε όλες τις πιθανές αιτίες. Σας προτείνουμε, λοιπόν, τα ακόλουθα:
- Αντικεραυνική προστασία: Το αντικεραυνικό τοποθετείται στον ηλεκτρικό πίνακα και προσφέρει άμεση προστασία όλης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του σπιτιού, καθώς γειώνει το ρεύμα που προκαλείται από τον κεραυνό.
- UPS: Τα UPS ή αλλιώς οι συσκευές αδιάλειπτης τροφοδότησης ισχύος είναι γνωστές ότι παρέχουν αδιάλειπτη παροχή ακόμα και σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος. Συνεπώς, είναι απαραίτητες, για παράδειγμα, σε σταθερούς υπολογιστές χωρίς μπαταρία. Όμως, τα UPS εξασφαλίζουν και σταθερή τάση και είναι κατάλληλα για προστασία από την υπέρταση. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοντέλα και τύποι UPS και το ποιο θα διαλέξετε εξαρτάται από τον αριθμό των συσκευών που θέλετε να προστατεύσετε, τις απαιτήσεις τους σε ρεύμα κλπ.
- Περιοριστής υπερτάσεων: Μια πιο απλή αλλά αποτελεσματική λύση είναι ο περιοριστής υπερτάσεων, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί στην πρίζα και συνήθως έχει δυνατότητα για σύνδεση 2-3 συσκευών. Τα UPS έχουν ενσωματωμένο περιοριστή υπερτάσεων, όμως συχνά δεν είναι απαραίτητο ένα UPS, το οποίο έχει την επιπλέον λειτουργία της τροφοδότησης σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος. Ο περιοριστής υπέρτασης είναι ιδανικός π.χ. για την τηλεόραση, το σταθερό τηλέφωνο και την κονσόλα παιχνιδιών.
- Συντήρηση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης: Επειδή οι πτώσεις τάσης μπορεί να δημιουργούνται από προβλήματα όχι μόνο στο ηλεκτρικό δίκτυο αλλά και στην εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση, είναι πολύ βασικό να γίνεται σωστή συντήρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων από αδειούχο ηλεκτρολόγο.
- Συμβατός ηλεκτρολογικός εξοπλισμός: Τέλος, κατά την αγορά και εγκατάσταση οποιουδήποτε ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι αυτός είναι συμβατός με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες περί Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας.
Οι έμπειροι ηλεκτρολόγοι μας μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ασφαλή και υγιή την ηλεκτρολογική σας εγκατάσταση και να θωρακίσετε τις συσκευές σας από διαταραχές τάσης.

Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.