Στάζει ο θερμοσίφωνας, τι να κάνω;
Η διαρροή στον θερμοσίφωνα είναι μια αρκετά κοινή βλάβη, η οποία μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, όμως μπορεί σε μεγάλο βαθμό να προληφθεί. Το θέμα είναι ότι ο θερμοσίφωνας βρίσκεται σε σημείο του σπιτιού, όπου δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή, οπότε σχεδόν πάντα αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα όταν πια είναι αργά.
Αν, λοιπόν, στάζει ο θερμοσίφωνας, είναι πιθανό η βλάβη να έχει ήδη προχωρήσει αρκετά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά όλες τις αιτίες για τη διαρροή και τι μπορείτε να κάνετε, για να την επιδιορθώσετε.
Γιατί στάζει ο θερμοσίφωνας;
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ο θερμοσίφωνας να έχει διαρροή και αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις για τους ακόλουθους λόγους:
- Παλαιότητα: Όπως κάθε μέρος του οικιακού εξοπλισμού, έτσι και ο θερμοσίφωνας μπορεί να χαλάσει με την πάροδο των ετών. Συνήθως, αυτό συμβαίνει μετά τα δέκα χρόνια χρήσης, οπότε αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες δυσλειτουργίες και μπορεί να τρυπήσει η δεξαμενή του θερμοσίφωνα. Αν, πάντως, τρυπήσει η δεξαμενή λόγω παλαιότητας, τότε δεν θα μιλάμε για ένα απλό στάξιμο, αλλά για μεγάλη ποσότητα νερού που θα διαρρέει.
- Βλάβη στη βαλβίδα αποσυμπίεσης: Η βαλβίδα που ελέγχει την πίεση του θερμοσίφωνα υπόκειται στη μεγαλύτερη επιβάρυνση, ειδικά αν η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται υπερβολικά.
- Διαρροή στη βαλβίδα αποστράγγισης: Είναι αναμενόμενο να υπάρχει μια ελάχιστη διαρροή σε αυτή, όμως ενδέχεται η βαλβίδα να έχει χαλάσει και να απελευθερώνει μεγαλύτερη ποσότητα νερού.
Σημάδια ότι ο θερμοσίφωνας έχει βλάβη
Εκτός από τη διαρροή, θα πρέπει να προβληματιστείτε για επερχόμενη βλάβη του θερμοσίφωνα αν:
- Δεν βγάζει καυτό νερό, όπως παλαιότερα.
- Μαζί με το νερό βγαίνει και λίγη σκουριά.
- Το εξωτερικό του θερμοσίφωνα φαίνεται σκουριασμένο.
- Ο θερμοσίφωνας κάνει έντονο θόρυβο.
Τι να κάνετε όταν στάζει ο θερμοσίφωνας
Αν παρατηρήσετε διαρροή στο θερμοσίφωνα, τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι τα εξής:
- Εντοπίστε το σημείο της διαρροής. Δείτε πού συσσωρεύεται το νερό, ώστε να προσδιορίσετε αν το πρόβλημα είναι στη δεξαμενή ή στις βαλβίδες.
- Κλείστε την παροχή νερού και του ρεύματος. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να βρίσκεστε ανάμεσα σε διαρροή νερού με το ηλεκτρικό ρεύμα να συνεχίσει να διαπερνά τη συσκευή.
- Αποστραγγίστε το νερό από τον θερμοσίφωνα.
- Με άδειο τον θερμοσίφωνα, θα μπορέσετε να ασχοληθείτε με το σημείο της βλάβης. Πρακτικά, αυτό που μπορείτε να επιδιορθώσετε άμεσα είναι την περίπτωση να έχουν χαλαρώσει οι συνδέσεις ή οι βαλβίδες. Αν, όμως, έχει χαλάσει κάποια βαλβίδα ή ακόμα χειρότερα αν έχει υποστεί διάτρηση η δεξαμενή, τότε είναι αδύνατον να κάνετε το οτιδήποτε χωρίς τη συνδρομή τεχνικού.
Σχετικά Άρθρα: Συχνές βλάβες στο θερμοσίφωνα
Πάντως, η συντήρηση του θερμοσίφωνα είναι μια απλή διαδικασία, η οποία μπορεί να επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του. Γίνεται κάθε 2-3 χρόνια και ο τεχνικός ανιχνεύει τυχόν βλάβες στη δεξαμενή ή τις βαλβίδες σε πολύ αρχικό στάδιο. Έτσι, η επισκευή δεν γίνεται όταν πια η βλάβη έχει προχωρήσει πολύ και είναι πιο δαπανηρή.
Επιπλέον, η συντήρηση σας γλιτώνει και από δυσάρεστες καταστάσεις, όπου τρυπάει η δεξαμενή και πλημμυρίζει ο χώρος, όπου έχετε τον θερμοσίφωνα, με αποτέλεσμα τεράστιες υλικές ζημιές στο σπίτι.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να εντοπίσουμε μαζί τυχόν βλάβη στο θερμοσίφωνά σας, και να προχωρήσουμε στην επισκευή του.
Ασχολούμαστε με τη μελέτη- κατασκευή, αλλά και τη συντήρηση υδραυλικών εγκαταστάσεων για περισσότερα από 30 χρόνια.
Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.