Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ασφαλείας: Πώς να θωρακίσετε το σπίτι σας με κάμερες

 

Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις ασφαλείας περιλαμβάνουν μια πληθώρα λύσεων που βοηθούν στην προστασία του σπιτιού σας από επίδοξους διαρρήκτες. Τέτοιες μέθοδοι είναι οι κάμερες ασφαλείας, ο συναγερμός και η θυροτηλεόραση.

Από αυτές τις τρεις εγκαταστάσεις, η θυροτηλεόραση είναι πλέον μια standard πρακτική που συμβάλλει στην ασφάλεια των ενοίκων, όταν βρίσκονται μέσα στο σπίτι, ενώ ο συναγερμός και οι κάμερες είναι κατάλληλες λύσεις για όλα τα σπίτια και όλες τις φάσεις. Ο συναγερμός είναι η πιο ολοκληρωμένη εγκατάσταση ασφαλείας υπό την έννοια της αποτροπής των διαρρήξεων, όμως οι κάμερες ασφαλείας έχουν πολλά παραπάνω πλεονεκτήματα. Καθώς όχι μόνο αποτρέπουν πιθανές διαρρήξεις, αλλά ταυτόχρονα σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το σπίτι σας, όταν λείπετε.

Μπορείτε, δηλαδή, μέσω του smartphone σας να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει μέσα ή έξω από το σπίτι σας, έτσι ώστε να ανιχνεύετε έγκαιρα όχι μόνο μια κλοπή, αλλά και άλλα προβλήματα, όπως πυρκαγιά ή ατύχημα κάποιου ατόμου που βρίσκεται στο σπίτι αβοήθητο.

Πώς, όμως, μπορείτε να το πετύχετε αυτό; Πώς γίνεται μια σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση με κάμερες; Διαβάστε παρακάτω.

Αποδοτική εγκατάσταση καμερών

Είναι πολύ σημαντικό να αναλάβει την τοποθέτηση των καμερών ένας έμπειρος τεχνικός, ο οποίος γνωρίζει πού ακριβώς πρέπει να μπουν. Είναι αδύνατο να τοποθετηθούν κάμερες παντού, ώστε να βλέπετε κάθε γωνιά του χώρου. Πρέπει να μπουν σε συγκεκριμένα σημεία και υπό συγκεκριμένη γωνία, ώστε να καλύπτουν μια βασική περίμετρο μέσα και έξω στο σπίτι.

Εξωτερικές κάμερες

Οι εξωτερικές κάμερες τοποθετούνται στην μπροστινή πόρτα (και την πίσω εφόσον υπάρχει) καθώς και στις μπαλκονόπορτες, από τις οποίες μπορεί να μπει ο διαρρήκτης. Σπάνια μπαίνουν κάμερες σε παράθυρα που δεν έχουν καμία πρόσβαση, αφού το ζητούμενο είναι να αποτραπεί ο διαρρήκτης να εισέλθει στο σπίτι.

Εσωτερικές κάμερες

Ακόμα πιο αποδοτική θα γίνει η εγκατάσταση ασφαλείας αν τοποθετηθούν και κάμερες στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Οι εσωτερικές κάμερες είναι φθηνότερες, καθώς δεν χρειάζεται να είναι ανθεκτικές στις εξωτερικές συνθήκες, όμως δεν γίνεται να καλύπτουν επαρκώς τους εξωτερικούς χώρους. Μπορούν, δηλαδή, να κοιτούν προς τα έξω, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη γωνία λήψης και εκ των πραγμάτων δεν είναι τόσο αποδοτικές στην πρόληψη μιας διάρρηξης.

Όμως, οι εσωτερικές κάμερες έχουν το τεράστιο πλεονέκτημα ότι σας δίνουν μια συνολική εικόνα του σπιτιού. Έτσι, χρησιμεύουν όχι μόνο στην αποτροπή διάρρηξης αλλά και στη γενικότερη παρακολούθηση του σπιτιού. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βλέπετε αν το ζωάκι σας είναι καλά, όταν είναι μόνο του, αν το παιδί σας είναι εντάξει με τη συντροφιά άλλων ανθρώπων (π.χ. μιας παιδαγωγού) ή αν ο ηλικιωμένος γονέας σας έχει κάποια ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον έχετε κάμερες εσωτερικού χώρου θα πρέπει να ενημερώνετε οποιονδήποτε εισέρχεται στο σπίτι και εργάζεται σε αυτό ότι η δραστηριότητά του καταγράφεται, έτσι ώστε να λάβετε τη συναίνεσή του.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη Best Service, παρέχουμε υπηρεσίες ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ασφαλείας- μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και επισκευή. Οι ηλεκτρολόγοι μας είναι εξειδικευμένοι και αδειούχοι. Aν έχετε κάποια ερώτηση, θα χαρούμε να απαντήσουμε στο σχόλιό σας.

Μιχαήλ Δουλουμπέκης
Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού