fbpx

Τι είναι και τι περιλαμβάνει η οικοδομική άδεια;

 

Για να οικοδομηθεί οποιοδήποτε κτίσμα, είτε είναι μια νεόδμητη οικοδομή είτε προσθήκη σε μια ήδη υπάρχουσα, απαιτείται η λήψη οικοδομική άδειας από την Πολεοδομία. Χωρίς οικοδομική άδεια, η ανέγερση του κτίσματος είναι αυθαίρετη, κάτι που συνοδεύεται με τσουχτερά πρόστιμα, την απειλή της κατεδάφισης και την αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου, εφόσον δεν νομιμοποιηθεί η αυθαίρετη κατασκευή στις περιπτώσεις που δίνεται αυτή η δυνατότητα από τον νόμο.

Για να δούμε παρακάτω πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία και τι περιλαμβάνει.

Τι είναι η οικοδομική άδεια;

Η οικοδομική άδεια εκδίδεται έπειτα από αίτηση στην αρμόδια (ανάλογα με τον τόπο του ακινήτου) Υπηρεσία Δόμησης, εφόσον η κατασκευή πληροί τους όρους δόμησης, δηλαδή καλύπτει τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον νόμο για μια συγκεκριμένη περιοχή. Οι όροι δόμησης ρυθμίζουν, για παράδειγμα, το επιτρεπόμενο ύψος, την κάλυψη του οικοπέδου, τα μέγιστα τετραγωνικά που μπορούν να χτιστούν, την απαιτούμενη απόσταση από τα διπλανά κτίσματα κλπ.

Η οικοδομική άδεια, δηλαδή, έχει διττό σκοπό. Από τη μία, να διαπιστώσει ότι το κτίσμα θα εντάσσεται με αρμονία στον περιβάλλοντα χώρο του και από την άλλη, να βεβαιώσει ότι αυτό είναι ασφαλές και λειτουργικό για τη χρήση, για την οποία προορίζεται.

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος προς έγκριση;

Για να λάβει κανείς οικοδομική άδεια, θα πρέπει να καταθέσει έναν φάκελο με πληθώρα δικαιολογητικών, ώστε τελικά να εγκριθεί το αίτημά του.

Ο φάκελος αυτός περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Τοπογραφικό διάγραμμα: Το τοπογραφικό διάγραμμα αποτυπώνει το οικόπεδο προς χτίσιμο και την πλήρωση των όρων δόμησης της περιοχής.
  • Αρχιτεκτονική μελέτη: Η αρχιτεκτονική μελέτη περιλαμβάνει τις όψεις της κατασκευής, τις κατόψεις και γενικά τις λεπτομέρειες της κατασκευής. Το ζητούμενο εδώ για την πολεοδομία είναι να δει ότι η κάλυψη του οικοπέδου συμφωνεί με το τοπογραφικό και δεν υπερβαίνει σε ύψος και έκταση τα επιτρεπτά όρια.
  • Στατική μελέτη: Η στατική μελέτη σχετίζεται με τη μελέτη του φακέλου που αφορά την ασφάλεια του κτίσματος και περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά και τα υλικά του φέροντος οργανισμού, τις διαστάσεις των δομικών στοιχείων και τον συνυπολογισμό στατικών μεταβλητών για τις μόνιμες φορτίσεις αλλά και σε περίπτωση σεισμικών δονήσεων.
  • Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης: Πρόκειται για περισσότερες επιμέρους μελέτες που αφορούν την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου, το σύστημα θέρμανσης, την ύδρευση και την αποχέτευση ενός κτιρίου στην περίπτωση κατοικιών, ενώ αφορά και στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση, την πυροπροστασία, τον κλιματισμό σε κτίρια του τριτογενούς τομέα. Μάλιστα, από 1.1.2021, τα νέα ή τα ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια πρέπει να είναι ενεργειακής κλάση Α+
  • Λοιπά δικαιολογητικά: Είναι κυρίως νομικά έγγραφα, δηλαδή οι τίτλοι κυριότητας, η κατάθεση των αμοιβών των μηχανικών, η καταβολή υπέρ τρίτων (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ), αλλά και ο προϋπολογισμός και ο χρονικός προγραμματισμός των εργασιών.

Όλες οι μελέτες πρέπει να πραγματοποιηθούν από διπλωματούχους μελετητές μηχανικούς. Η άδεια ισχύει για 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Εφόσον τροποποιηθούν οι μελέτες, θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση για αναθεώρηση της άδειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού