fbpx

Χρήση κλιματιστικού για θέρμανση

Όσο ο καιρός κρυώνει, η μεγαλύτερη ανησυχία όλων για τον χειμώνα είναι η θέρμανση. Με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να βρίσκονται στα ύψη, δεν είναι λίγες οι πολυκατοικίες που επιλέγουν να μην ανάψουν καθόλου την κεντρική θέρμανση ή να την ανάψουν για πολύ λίγες ώρες τη μέρα.

Έτσι, λοιπόν, στα περισσότερα σπίτια η μοναδική επιλογή είναι το air condition. Η αλήθεια είναι πως η χρήση κλιματιστικού για θέρμανση είναι πολύ λογική, αφού δεν απαιτεί την αγορά καμίας συσκευής που επιπλέον θα καίει πολλή ενέργεια, όπως συμβαίνει με τις σόμπες. Όλα τα σπίτια έχουν κλιματιστικά, τα οποία μάλιστα θερμαίνουν αμέσως ακόμα και τον πιο κρύο χώρο.

Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζετε για αυτή την επιλογή; Πώς θα την κάνετε πιο αποδοτική με λιγότερα χρήματα; Διαβάστε παρακάτω.

Πώς λειτουργεί το κλιματιστικό για θέρμανση

 

Όλα τα σύγχρονα κλιματιστικά έχουν τη δυνατότητα τόσο ψύξης όσο και θέρμανσης ανάλογα με τη λειτουργία που θα επιλέξετε στο τηλεχειριστήριο. Πρακτικά, κάθε κλιματιστικό διαθέτει δύο συστήματα σε ένα, καθώς εκτός από σύστημα ψύξης λειτουργεί και ως σύστημα θέρμανσης για τον κλιματισμό ενός χώρου, αλλά και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης . Η αντλία θερμότητας αποτελείται από ένα εξωτερικό στοιχείο, το οποίο ανταλλάσσει  θερμότητα με το περιβάλλον. Το ψυκτικό ρευστό – φρέον  στη συνέχεια  ενός εισέρχεται στο συμπιεστή και τελικά καταλήγει στον συμπυκνωτή της εσωτερικής μονάδας μέσα στο σπίτι. Με πολύ απλά λόγια, το air condition το χειμώνα αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα και τη φέρνει στο εσωτερικό του σπιτιού

Σχετικά Άρθρα: Πόσο καίει το air condition; Συμβουλές για να μειώσετε την κατανάλωση ρεύματος

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του κλιματιστικού για θέρμανση

Μπορεί οι περισσότεροι να χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό για θέρμανση επειδή είναι η μόνη μας επιλογή, όμως στην πραγματικότητα αυτή η επιλογή έχει πολλά παραπάνω πλεονεκτήματα. Το σύστημα της αντλίας θερμότητας θεωρείται από τις πιο οικονομικές μορφές θέρμανσης,  αφού η δαπάνη σε ηλεκτρικό ρεύμα είναι πολύ χαμηλή.

Επιπλέον, αποτελεί έναν απόλυτα ασφαλή τρόπο να θερμαίνετε το σπίτι σε αντίθεση με τα λοιπά συστήματα θέρμανσης . Οι σόμπες, για παράδειγμα, ενέχουν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης και πυρκαγιάς, ενώ επειδή είναι πολύ ενεργοβόρες μπορεί να προκαλέσουν υπερφόρτωση στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Σχετικά Άρθρα: Τι είναι το κόκκινο λαμπάκι στο air condition και γιατί ανάβει;

5 συμβουλές για να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό σας για θέρμανση

Πάντως, παρόλο που είναι εξαιρετικά απλό να πατήσετε μόνο το κουμπί του air condition και να απολαύσετε τη ζέστη του, καλό είναι να ακολουθήσετε και μερικές ακόμα καλές πρακτικές για την αποδοτικότερη και ασφαλέστερη λειτουργία του:

  • Καθαρίστε τη μονάδα: Τα φίλτρα μέσα στο κλιματιστικό μαζεύουν σκόνη και άλλα βλαβερά σωματίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μούχλα και να αποτελέσουν κίνδυνο πυρκαγιάς, όταν η μονάδα θερμανθεί πολύ.
  • Επιλέξτε τη σωστή θερμοκρασία: Μια ευχάριστη θερμοκρασία τον χειμώνα μέσα στο σπίτι είναι περίπου στους 20 βαθμούς Κελσίου και σε αυτή τη θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίσετε το κλιματιστικό, ώστε η λειτουργία του να είναι αποδοτική. Κάθε παραπάνω βαθμός μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη έως και 10%!
  • Χρησιμοποιήστε την αυτόματη λειτουργία: Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στη μονάδα AC να έχει την επιθυμητή θερμοκρασία, να αποθηκεύει την ενέργεια και να διατηρεί τον ανεμιστήρα σε χρήση μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο και για το μικρότερο χρονικό διάστημα.
  • Στέψτε τις περσίδες προς τα κάτω: Ο ζεστός αέρας πηγαίνει προς τα πάνω, οπότε οι περσίδες πρέπει να κοιτούν χαμηλά, ώστε να υπάρχει καλή κυκλοφορία της θερμότητας. Το ακριβώς αντίθετο πρέπει να γίνεται το καλοκαίρι.
  • Κάντε service στο κλιματιστικό: Εκτός από τον καθαρισμό του, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν τεχνικό για ενδελεχές service στο κλιματιστικό μία φορά τον χρόνο. Εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό όλο τον χειμώνα, τότε θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι λειτουργεί σωστά και ότι δεν έχει κάποια βλάβη που θα γίνει μεγαλύτερη, αν δεν επιδιορθωθεί άμεσα.

Στη Best Service πραγματοποιούμε μελέτη- κατασκευή, αλλά και συντήρηση εγκαταστάσεων κλιματισμού για περισσότερα από 30 χρόνια. Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε την ικανοποίηση των αναγκών θέρμανσης του χώρου σας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού