fbpx

6 λόγοι για τους οποίους ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν κρατάει ζεστό το νερό

Όταν ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν κρατάει ζεστό το νερό, μπορεί να προκληθεί αναστάτωση σε ένα σπίτι. Ο ηλιακός αποτελεί τη συσκευή η οποία προσφέρει μια σταθερή πηγή ζεστού νερού για πλύσιμο, καθάρισμα και μαγείρεμα. Οι αιτίες της εμφάνισης της βλάβης αυτής μπορεί να ποικίλλουν.

6-logoi-gia-tous-opoious-o-thermosifwnas-den-krataei-nero

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποιες είναι οι αιτίες που ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν μπορεί να διατηρήσει ζεστό το νερό, και τι μπορείτε να κάνετε για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Έχετε πραγματοποιήσει λάθος ρυθμίσεις

Σε περίπτωση που ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν έβγαζε από τον πρώτο καιρό της εγκατάστασης του ικανοποιητική ποσότητα ζεστού νερού, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην έχετε πραγματοποιήσει τις σωστές ρυθμίσεις. Ένας σύγχρονος ηλιακός έχει εγκατεστημένους ψηφιακούς ελεγκτές, οι οποίοι συμβάλλουν στη θέρμανση του νερού στα κατάλληλα επίπεδα. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις στιγμές που η θέρμανση του νερού δεν επαρκεί, όπως για παράδειγμα τις ημέρες με συννεφιά. Σε περίπτωση που δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά οι ελεγκτές αυτοί, δεν θα πραγματοποιηθεί η θέρμανση του νερού στον κατάλληλο χρόνο.

Δεν έχετε επιλέξει το κατάλληλο μέγεθος θερμοσίφωνα

lathos-epilogi-megethous-thermosifwna

Πολλές φορές, ο θερμοσίφωνας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος για την κάλυψη των αναγκών σας, με αποτέλεσμα το νερό που συγκεντρώνεται στην ειδική δεξαμενή να δαπανάται σε διάφορες εργασίες, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των πιάτων. Έτσι, δεν παραμένει επαρκής ποσότητα θερμού νερού για το ντους. Συνήθως, η κατάσταση αυτή παρατηρείται σε πολυμελείς οικογένειες, στις οποίες οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Λάθος εγκατάσταση

Ένας ακόμη λόγος για την αποτυχία της ικανοποιητικής θέρμανσης του νερού μπορεί να οφείλεται σε λάθος εγκατάσταση. Η τοποθέτηση αυτού του είδους θερμοσίφωνα θα πρέπει να ακολουθεί μερικές παραμέτρους. Για παράδειγμα, υπάρχει συγκεκριμένο ύψος που απαιτείται μεταξύ των πάνελ και της δεξαμενής. Επιπλέον, η κακή συνδεσιμότητα των σωλήνων μπορεί να επηρεάσει εξίσου το πόσο ζεστό νερό έχετε στον χώρο σας. Εξίσου σημαντική είναι και η κλίση και ο προσανατολισμός του. Ο θερμοσίφωνας θα πρέπει να λαμβάνει τη μέγιστη ηλιακή ενέργεια, προκειμένου να μπορέσει να τη μετατρέψει σε θερμική.

 

Συσσώρευση σκόνης και βρωμιάς

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας απαιτεί συντήρηση και καθαρισμό ανά 2-3 χρόνια, διότι τα πάνελ συσσωρεύουν σκόνη και βρωμιά, γεγονός που μειώνει την ικανότητα τους για πρόσληψη ηλιακής ενέργειας. Είναι εξαιρετικά πιθανό επίσης να έχουν φράξει οι σωλήνες, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της ροής του νερού.

Ρωγμές και διαρροές θερμοσίφωνα

Τέλος, σε περίπτωση που ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν είναι σε θέση να διατηρήσει ζεστό το νερό, είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει ρωγμή στη δεξαμενή, ή η μόνωση που αποτρέπει την απώλεια θερμότητας να μην είναι επαρκής. Ο μεγαλύτερος ένοχος σε μια τέτοια περίπτωση είναι να έχουν παλιώσει τα υλικά. Μπορεί όμως να έχουν σπάσει, να έχουν εμφανίσει ρωγμή ή να έχει χαλαρώσει η σύνδεση στους σωλήνες, με αποτέλεσμα την πρόκληση διαρροής.

 

Δείτε εδώ μερικούς λόγους που στάζει ο θερμοσίφωνας, και τι μπορείτε να κάνετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ανεπάρκεια αντιψυκτικού υγρού

Τις περιόδους που ο ηλιακός θερμοσίφωνας εκτίθεται σε θερμό περιβάλλον, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπερθερμανθεί. Καθώς οι ανάγκες για ζεστό νερό δεν είναι μεγάλες, δημιουργείται πίεση στο εσωτερικό του. Η πίεση στο θερμικό υγρό απελευθερώνεται μέσα από τη βαλβίδα ασφαλείας. Έτσι λοιπόν, τις στιγμές που χρειάζεστε και πάλι ζεστό νερό, η στάθμη του αντιψυκτικού υγρού έχει κατέβει, με αποτέλεσμα ο ηλιακός να αδυνατεί να λειτουργήσει σωστά.

 

Δείτε εδώ μερικές συνηθισμένες βλάβες στο θερμοσίφωνα.

 

Παρατηρούμε λοιπόν πως είναι υψίστης σημασίας η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα να πραγματοποιηθεί από έναν έμπειρο τεχνικό, ο οποίος γνωρίζει ακριβώς ποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιήσει. Εξίσου σημαντική είναι και η συντήρηση και ο καθαρισμός του ηλιακού θερμοσίφωνα για την μακροζωία και την αποδοτικότητα του.

Σε περίπτωση που ο θερμοσίφωνας παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα, απευθυνθείτε άμεσα με κάποιον τεχνικό. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την έγκαιρη επισκευή οποιασδήποτε βλάβης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού