fbpx

Γιατί δεν ζεσταίνει το νερό ο ηλιακός; 5 πιθανές αιτίες και οι λύσεις τους

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στο σπίτι, αφού παρέχει μια σταθερή παροχή ζεστού νερού για πλύσιμο αλλά και μαγείρεμα. Ωστόσο, μπορεί σε κάποια φάση να διαπιστώσετε ότι η αποτελεσματικότητά του έχει μειωθεί κατά πολύ, οπότε το ζεστό νερό που βγάζει είναι ελάχιστο. Γιατί δεν ζεσταίνει το νερό ο ηλιακός; Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει πολλές πιθανές αιτίες.

Διαβάστε παρακάτω τις βασικότερες από αυτές και τι πρέπει να κάνετε.

Λάθος ρυθμίσεις

Αν ο ηλιακός θερμοσίφωνας από την αρχή δεν έβγαζε ικανοποιητική ποσότητα ζεστού νερού, τότε ενδέχεται να έχει τοποθετηθεί με λάθος τρόπο ή να μην έχει τις σωστές ρυθμίσεις, κάτι που μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητά του. Ο σύγχρονος ηλιακός θερμοσίφωνας έχει ψηφιακούς ελεγκτές που ρυθμίζουν τη θέρμανση του νερού και την επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο όταν η ενέργεια του ήλιου δεν αρκεί, για να θερμάνει το νερό (π.χ. μια συννεφιασμένη μέρα). Αν αυτοί οι ελεγκτές δεν είναι σωστά ρυθμισμένοι , τότε δεν θα μπορεί να επιτευχθεί η θέρμανση του νερού στον απαιτούμενο χρόνο.

Μη επαρκές μέγεθος του θερμοσίφωνα

Συχνά, το πρόβλημα είναι ότι ο θερμοσίφωνας που έχει επιλεγεί δεν είναι επαρκής σε μέγεθος. Έτσι, το ζεστό νερό που συγκεντρώνεται στην ειδική μονωμένη δεξαμενή, όπου παραμένει ζεστό με ελάχιστες απώλειες θερμότητας, σπαταλιέται σε διάφορες άλλες εργασίες, όπως π.χ. το πλύσιμο των πιάτων, με αποτέλεσμα να μην αρκεί για το καθημερινό ντους. Αυτό το βλέπουμε συνήθως σε πολυμελείς οικογένειες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Εσφαλμένη εγκατάσταση

Ένας άλλος λόγος για την αποτυχία ικανοποιητικής θέρμανσης του νερού μπορεί να προκληθεί από λάθος εγκατάσταση.Υπάρχουν προκαθορισμένες παράμετροι που θα πρέπει να ακολουθούνται στην εγκατάσταση του θερμοσίφωνα. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το μέγιστο ύψος που απαιτείται μεταξύ των πάνελ και της δεξαμενής. Η κακή συνδεσιμότητα των σωλήνων μπορεί να είναι ένας ακόμη λόγος που το ζεστό νερό δεν φτάνει στο σπίτι σας.

Αντίστοιχα, αν ο θερμοσίφωνας δεν έχει τοποθετηθεί με σωστή κλίση και προσανατολισμό , ώστε να λαμβάνει τη μέγιστη ηλιακή ενέργεια ή αν για κάποιο λόγο το σημείο όπου βρίσκεταιτου είναι σκιασμένο, τότε δεν θα μπορεί η ηλιακή ενέργεια να μετατραπεί αποδοτικά σε θερμική.

Συσσώρευση βρομιάς

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται ανά 2-3 χρόνια συντήρηση και ενδελεχή καθαρισμό. Τα πάνελ συσσωρεύουν σκόνη και βρομιά, κάτι που μειώνει την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν ηλιακή ενέργεια. Ενδέχεται, επίσης, από τη βρομιά να έχουν φράξει οι σωλήνες του θερμοσίφωνα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ροή του νερού.

Ρωγμές και διαρροές

Τέλος, αν ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν κρατάει το ζεστό νερό, ενδέχεται να υπάρχει ρωγμή στη δεξαμενή, οπότε η μόνωση που αποτρέπει την απώλεια θερμότητας είναι ανεπαρκής. Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω γήρανσης των υλικών. Μπορεί, όμως, να έχουν σπάσει και κάποιο πάνελ, οπότε η αποδοτικότητα του θερμοσίφωνα μειώνεται κατά πολύ, ή ακόμα και να υπάρχει κάποια ρωγμή ή χαλαρή σύνδεση στους σωλήνες που προκαλεί διαρροή.

Σχετικά Άρθρα: Συχνές βλάβες στο θερμοσίφωνα

Συμπερασματικά, είναι πολύ βασικό να γίνει εξαρχής σωστή εγκατάσταση του θερμοσίφωνα από έμπειρο τεχνικό που γνωρίζει με ακρίβεια ποιες ρυθμίσεις πρέπει να ακολουθηθούν. Η τακτική συντήρηση και καθαρισμός του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι επίσης σημαντικά στοιχεία της μακροζωίας και της αποδοτικότητάς του.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο θερμοσίφωνας παρουσιάσει το οποιοδήποτε πρόβλημα, καλό είναι να απευθυνθείτε άμεσα σε τεχνικό, ώστε να προλάβετε τυχόν βλάβη, πριν αυτή γίνει πιο σοβαρή και άρα πιο δαπανηρή.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να εντοπίσουμε μαζί τυχόν βλάβη στο θερμοσίφωνά σας, και να προχωρήσουμε στην επισκευή του.

Ασχολούμαστε με τη μελέτη- κατασκευή, αλλά και τη συντήρηση υδραυλικών εγκαταστάσεων για περισσότερα από 30 χρόνια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού