fbpx

Ενεργειακό αποτύπωμα: Τι μπορούμε να κάνουμε από το σπίτι 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο άνθρωπος, ακόμη και μέσα από φαινομενικά αθώες δραστηριότητες, όπως το φαγητό, οι μετακινήσεις, η θέρμανση του σπιτιού συμβάλλει στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, και κατά συνέπεια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. 

Τι είναι το ενεργειακό αποτύπωμα; 

ενεργειακό αποτύπωμα

Το ενεργειακό αποτύπωμα αποτελεί έναν όρο που περιγράφει την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύεται έμμεσα ή άμεσα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των καθημερινών δραστηριοτήτων του ανθρώπου. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν δραστηριότητες που πραγματοποιούνται ή σχετίζονται με τις δραστηριότητες στον κτιριακό τομέα, όπως για παράδειγμα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με την θέρμανση του κτιρίου. 

Ας δούμε λοιπόν πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα και να βοηθήσει το περιβάλλον, μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες, ξεκινώντας από τον χώρο του σπιτιού. 

Κατανάλωση «καθαρής» ενέργειας

Για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε ενέργεια από «καθαρές» πηγές. Για παράδειγμα, η καύση ξυλείας μπορεί να είναι μία σχετικά φθηνή λύση για κάποιο σπίτι που διαθέτει τζάκι αλλά συνεπάγεται υψηλές εκπομπές οξειδίων του άνθρακα, αλλά και του αζώτου. Είναι γνώριμη σε όλους η εικόνα της αιθαλομίχλης που σχηματίζεται κάποιους χειμώνες στην Αθήνα.

Κλιματισμός

Αντλια θερμότητας

Η  χρήση αντλιών θερμότητας, για θέρμανση το χειμώνα, έχει υποδειχθεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ως η οικονομικότερη λύση θέρμανσης. 

Οι αντλίες θερμότητας, αλλά και τα κλιματιστικά μηχανήματα τύπου split που διαθέτουν τα περισσότερα σπίτια, θα πρέπει να καταναλώνουν το δυνατόν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, προτείνεται τα κλιματιστικά μηχανήματα:

 • να είναι έτσι επιλεγμένα ώστε να επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Εξάλλου, πρόσφατα δόθηκαν κίνητρα για αντικατάσταση των παλαιών κλιματιστικών, και άρα ενεργοβόρων, κλιματιστικών μηχανημάτων.
 • να έχουν τοποθετηθεί με το βέλτιστο τεχνικά τρόπο  
 • να έχουν συντηρηθεί πρόσφατα ώστε να μην απαιτείται αυξημένη ηλεκτρική ενέργεια για τη χρήση τους. 

Παραγωγή ζεστού νερού χρήσης

Ένας τρόπος ακόμα να μειωθεί η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτεί ένα κτίριο για τη λειτουργία του είναι η βελτιστοποίηση της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης. Με τον όρο «ζεστό νερό χρήσης» εννοούμε το ζεστό νερό που προορίζεται για διάφορες χρήσεις, όπως για πλύσιμο πιάτων, ρούχων, αλλά και για τα λουτρά του κτιρίου. Είναι σημαντική η επιλογή ενός αποδοτικού ηλιακού θερμοσίφωνα, ή μίας αποδοτικής αντλίας θερμότητας, η οποία πέρα από τον κλιματισμό του χώρου, θα επιτρέπει και τη θέρμανση του νερού χρήσης.

Ηλεκτρικές συσκευές 

Για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος που αφήνουν οι ηλεκτρικές συσκευές η λύση είναι απλούστερη. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι επιλέξετε συσκευές όπως το πλυντήριο ή το ψυγείο ενεργειακής κατηγορίας Α. 

Θερμομόνωση 

εσωτερική θερμομόνωση

Η καλή μόνωση αποτελεί προτεραιότητα για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.  Η θερμομόνωση ενός κτηρίου μειώνει σημαντικά τη μεταφορά θερμού αέρα από το εσωτερικό του σπιτιού προς τα έξω το χειμώνα και από έξω προς τα μέσα το καλοκαίρι. Αυτό στην πράξη σημαίνει πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε κατανάλωση ενέργειας για την ψύξη ή τη θέρμανση του χώρου. 

Κουφώματα 

ενεργειακά κουφώματα

Εκτός από την θερμομόνωση, στην καλή μόνωση του κτιρίου περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων με νέα κουφώματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης (διπλά τζάμια, θερμοδιακοπή). 

Άλλες συμβουλές για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στο χώρο του σπιτιού 

Για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος στο χώρο του σπιτιού υπάρχουν και μερικές απλές αλλαγές στην καθημερινότητα, που μπορούν να επιφέρουν πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας (10-15%) και κατ’ επέκταση και εξοικονόμηση χρημάτων. 

Μερικές από αυτές τις αλλαγές είναι οι εξής: 

 • Ανακύκλωση και περιορισμός των απορριμμάτων 
 • Αντικατάσταση των λαμπτήρων  με ηλεκτρικούς λαμπτήρες led.
 • Αφαίρεση των συσκευών από την πρίζα, καθώς και του τηλεφώνου αφού έχει ολοκληρωθεί η φόρτιση 
 • Σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη (στους 19-20℃ το χειμώνα και στους στους 25-26℃ το

καλοκαίρι)

 • Αποφυγή άσκοπης σπατάλης του νερού 
 • Σβήσιμο των φώτων όταν δεν είναι απαραίτητη η χρήση τους 
 • Αγορά αντικειμένων και υλικών από ανακυκλώσιμα υλικά 
 • Κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων
 • Ορθή χρήση των παραθύρων  (φυσικός φωτισμός, σκίαση, αερισμός)
 • Κλείσιμο των παραθύρων κατά τη χρήση συστημάτων ψύξης ή θέρμανσης στο χώρο

Στην Best Service η προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων αποτελεί προτεραιότητα και προσωπική ευθύνη. Ζητήστε άμεσα ενεργειακή επιθεώρηση με αυτοψία στο χώρο σας ώστε να σας προτείνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού