Επιδότηση στα φωτοβολταϊκά: Τι ισχύει με το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ
Εδώ και λίγες εβδομάδες έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για την υπαγωγή στο νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την επιδότηση στα φωτοβολταϊκά «Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος σε κατοικίες συνδεδεμένες, με αντίστοιχη παροχή οικιακής χρήσης». Το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι 31/12/2023, δίνει σημαντικά κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έτσι ώστε κάθε ιδιοκτήτης κατοικίας να μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από μια τέτοια επένδυση.
Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδότηση αυτή, τι αλλάζει στα φωτοβολταϊκά στέγης και τι όφελος θα έχετε.
Τι ισχύει με το νέο πρόγραμμα
Το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ αφορά τα φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής (net metering), δηλαδή φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται σε στέγη ή σε κτίρια με σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο, οπότε η παραγόμενη ενέργεια αφαιρείται από τη συνολική κατανάλωση της κατοικίας. Έτσι, οι λογαριασμοί ρεύματος είναι σημαντικά μειωμένοι, με αποτέλεσμα το νοικοκυριό να επωφελείται οικονομικά και φυσικά να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η σημαντική διαφορά με παλαιότερα είναι ότι δίνεται η δυνατότητα η παραγόμενη ενέργεια να πουληθεί στον προμηθευτή ρεύματος σε υψηλή, μάλιστα, τιμή (8,7 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα). Πριν από αυτό το πρόγραμμα, αν η παραγόμενη ενέργεια υπερέβαινε την καταναλισκόμενη, τότε το μόνο που μπορούσε να γίνει ήταν ο συμψηφισμός για μέχρι έναν χρόνο με τη μελλοντική κατανάλωση ενέργειας.
Έτσι, δίνεται σημαντικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά ακόμα και σε κατοικίες που δεν είναι μόνιμες και στις οποίες η κατανάλωση ρεύματος είναι χαμηλή.
Δικαιούχοι ένταξης στο πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν οι ακόλουθοι δικαιούχοι:
- Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες τα οποία είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά είτε έχουν τη νόμιμη χρήση αυτού (π.χ. μέσω μίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης κλπ.) και έχουν την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.
- Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο χώρο κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός ή και περισσοτέρων συστημάτων, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης έγγραφης συναίνεσης του συνόλου των συνιδιοκτητών.
- Οι κύριοι οριζόντιας ιδιοκτησίας μπορούν να αξιοποιήσουν και άλλο χώρο στο ακίνητο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, μετά από έγγραφη συμφωνία του κυρίου του χώρου αυτού.
Σχετικά Άρθρα: Πόσα KW Χρειάζεται Ένα Σπίτι Με Φωτοβολταϊκά Και Πόσο Κοστίζει Η Εγκατάστασή Τους;
Διαδικασία
Το νέο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει κάποια επιχορήγηση για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων, αν και αναμένεται το επόμενο διάστημα να εγκριθούν επιδοτούμενα προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, τα οποία θα περιλαμβάνουν και φωτοβολταϊκά συστήματα.
Έτσι, στη φάση αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών με ιδίους πόρους ή με δανειακή σύμβαση του δικαιούχου με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ηλεκτρονική αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεση του συστήματος με το έργο και έπειτα για την κατασκευή των έργων σύνδεσης. Η απάντηση στην αρχική αίτηση γίνεται εντός 15 ημερών και η κατασκευή των έργων σύνδεσης εντός 30 ημερών, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου, και εντός 4 μηνών, εφόσον απαιτούνται.
Σχετικό Άρθρο: Πού επιτρέπονται τα φωτοβολταϊκά;
Επικοινωνήστε μαζί μας, για να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από την επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά. Η πολύχρονη εμπειρία μας και η υψηλή τεχνογνωσία μας σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων διασφαλίζουν την άριστη ποιότητα και απόδοση της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στο ακίνητό σας.

Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.