Φωτοβολταϊκά στέγης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πράσινη επένδυση με το υψηλό κέρδος
Η ώθηση που έχει δοθεί το τελευταίο διάστημα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο την πράσινη μετάβαση της χώρας είναι δεδομένη και γίνεται φανερή από τα προγράμματα που τις επιδοτούν σε πολύ υψηλό ποσοστό. Τα φωτοβολταϊκά αποτελούν έναν απλό τρόπο να εκμεταλλευθεί ο οποιοσδήποτε την ηλιακή ενέργεια και όχι μόνο να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και να αποκομίσει σημαντικά κέρδη.
Τα φωτοβολταϊκά στέγης αποτελούν τη δημοφιλέστερη μορφή εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με άμεση απόσβεση στην επένδυση, η οποία μάλιστα επιδοτείται με πλήθος ευρωπαϊκών και κρατικών προγραμματών.
Τι είναι, όμως, τα φωτοβολταϊκά στέγης, πώς γίνεται η απόδοσή τους και τι πρέπει να προσέξετε στην εγκατάστασή τους;
Τι είναι τα φωτοβολταϊκά στέγης
Τα φωτοβολταϊκά στέγης αποτελούν οικιακά φωτοβολταϊκά, τα οποία παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο. Πρόκειται για έναν πολύ αποδοτικό τρόπο να εξοικονομήσετε χρήματα, αφού η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά αφαιρείται από το κόστος της ενέργειας στο λογαριασμό του ρεύματος.
Ως αποτέλεσμα, οι λογαριασμοί είναι σημαντικά μειωμένοι, ενώ πλέον με τα νέα προγράμματα επιδότησης υπάρχει η δυνατότητα η περισσευούμενη ενέργεια να πωλείται στον προμηθευτή ρεύματος, έτσι ώστε ο καταναλωτής να έχει χρηματικό όφελος.
Με αυτόν τον τρόπο, έρχεται μέσα σε κάποια χρόνια η απόσβεση της επένδυσης, ενώ φυσικά κάθε νοικοκυριό βοηθά στη δημιουργία πράσινης ενέργειας που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Σχετικό Άρθρο: Πού επιτρέπονται τα φωτοβολταϊκά;
Κατηγορίες φωτοβολταϊκών στέγης
Τα φωτοβολταϊκά στις στέγες διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Φωτοβολταϊκά αυτονομίας: Τοποθετούνται σε στέγες κτιρίων, τα οποία δεν έχουν σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο, και προσφέρουν αυτονομία. Για τέτοιου είδους συστήματα απαιτούνται και λύσεις αποθήκευσης του παραγόμενου ρεύματος για τη νύχτα και τις μέρες χωρίς ηλιοφάνεια.
- Φωτοβολταϊκά net metering (αυτοπαραγωγής): Τοποθετούνται σε κτίρια με σύνδεση στο ηλεκτρικό δίκτυο, οπότε η παραγόμενη ενέργεια αφαιρείται από τη συνολική κατανάλωση ενέργειας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο λογαριασμός του ρεύματος. Αν η παραγόμενη ενέργεια είναι περισσότερη από την καταναλισκόμενη, τότε μπορεί να γίνει συμψηφισμός για μελλοντική κατανάλωση μέχρι έναν χρόνο. Ήδη τρέχουν επιδοτήσεις για τα αυτού του είδους τα φωτοβολταϊκά και μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ.
- Φωτοβολταϊκά με ταρίφα: Πρόκειται επίσης για ηλιακά πάνελ που τοποθετούνται σε κτίρια με πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο. Η διαφορά με τα φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής είναι ότι δεν γίνεται απλά συμψηφισμός της παραγόμενης με την καταναλισκόμενη ενέργεια, αλλά η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να πουληθεί στον προμηθευτή ρεύματος. Έτσι, ο ιδιοκτήτης μπορεί να βγάλει αρκετά χρήματα, ειδικά αν η κατοικία δεν είναι μόνιμη, οπότε η κατανάλωση ρεύματος είναι μικρή.
Σχετικά άρθρα: Πόσα KW Χρειάζεται Ένα Σπίτι Με Φωτοβολταϊκά Και Πόσο Κοστίζει Η Εγκατάστασή Τους;
Τι πρέπει να προσέξω στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης;
Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά σε στέγες» που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να αποζημιώνεται για την παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά του με 0.087€/kWh. Έτσι, μπορεί να επέλθει απόσβεση της επένδυσης σε λιγότερο από 10 χρόνια και απόδοση περίπου 10% στο αρχικό κεφάλαιο.
Η διαδικασία εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στη στέγη είναι γενικά απλή, αφού δεν απαιτεί την έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά την έκδοση από την Πολεοδομία εργασιών μικρής κλίμακας, η οποία στη συνέχεια προσκομίζεται στη ΔΕΗ. Στη συνέχεια, υπογράφεται σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με τη ΔΕΗ.
Το βασικότερο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι να επιλέξετε το κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό με εμπειρία και τεχνογνωσία, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε τη σωστή εγκατάσταση, την ανθεκτικότητα και φυσικά την υψηλότερη δυνατή απόδοση των φωτοβολταϊκών συστημάτων στην κατοικία σας.
Επικοινωνήστε μαζί μας, για να μάθετε περισσότερα και να επωφεληθείτε από την άριστη ποιότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών μας.
Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.