Σπίτι χωρίς ΔΕΗ; Κι όμως γίνεται με τα ηλιακά πάνελ για ρεύμα
Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται κατακόρυφα, ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων σκέφτονται πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν εναλλακτικούς τρόπους παροχής ενέργειας, για να αποφύγουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.
Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η ηλιακή ενέργεια είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η αξιοποίησή της είναι ένας άριστος τρόπος να γλιτώσουμε χρήματα και φυσικά να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.
Πώς, όμως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ηλιακά πάνελ για ρεύμα; Πώς μπορούμε να επιτύχουμε αυτονομία και να φτάσουμε ακόμα και στο σημείο να αποσυνδεθούμε από τον προμηθευτή ρεύματος; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Τι είναι τα ηλιακά πάνελ για ρεύμα;
Τα ηλιακά πάνελ για ρεύμα αποτελούν φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία εγκαθίστανται στην στέγη ή σε κάποιο ασκίαστο χώρο, και μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Πρόκειται για το δημοφιλέστερο οικιακό μέσο αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι προσιτό στους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Μάλιστα, παρέχονται διάφορα προγράμματα επιδότησης για φωτοβολταϊκά συστήματα στα πλαίσια των στόχων που έχει θέσει η Ελλάδα και η Ευρώπη για τη μείωση των ρυπογόνων καυσίμων και την πράσινη μετάβαση.
Πώς μπορεί ένα σπίτι να γίνει αυτόνομο ενεργειακά;
Για την ενεργειακή αυτονομία ενός σπιτιού με ηλιακά πάνελ απαιτούνται φωτοβολταϊκά αυτονομίας. Η διαφορά τους με τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά (π.χ. τα φωτοβολταϊκά net metering) είναι ότι το σύστημα αυτό δεν έχει μόνο ηλιακά πάνελ, αλλά διαθέτει και σύστημα αποθήκευσης της ενέργειας για τις ώρες και μέρες χωρίς ηλιοφάνεια.
Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά αυτονομίας αποτελούνται από τα ηλιακά πάνελ, που λειτουργούν ως συλλέκτες της ηλιακής ενέργειας, τις μπαταρίες και το ρυθμιστή φόρτισης που διοχετεύει την ενέργεια αυτή στις μπαταρίες.
Έτσι, το σπίτι μπορεί να είναι αυτόνομο ενεργειακά, εφόσον η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά δεν υπερβαίνει την καταναλισκόμενη ενέργεια. Αυτό έχει να κάνει με τις κιλοβατώρες που καταναλώνει ετησίως ένα νοικοκυριό και με την ισχύ που έχει το φωτοβολταϊκό σύστημα.
Πόσο κοστίζει να βάλω φωτοβολταϊκά αυτονομίας;
Το κόστος της εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών εξαρτάται από την ισχύ τους, η οποία ξεκινάει από τα 3 kW και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 kW, με αντίστοιχη επένδυση από 4.000-15.000€.
Για να μάθετε πόσα ηλιακά πάνελ θα χρειαστείτε και πόσα kW θα πρέπει να παράγουν αυτά, καλό είναι να θυμάστε ότι κάθε kW αντιστοιχεί σε περίπου 1.300 κιλοβατώρες ετησίως. Συνεπώς, θα πρέπει να υπολογίσετε πόσες κιλοβατώρες καταναλώνετε ετησίως, έτσι ώστε να καταλήξετε στο σύστημα που σας συμφέρει.
Βεβαίως, στο τελικό αποτέλεσμα παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως ο διαθέσιμος ασκίαστος χώρος στο ακίνητο, ο προσανατολισμός κλπ. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία των μηχανικών που θα αναλάβουν τη μελέτη και την εγκατάσταση των ηλιακών πάνελ θα διασφαλίσουν την ποιότητα και την απόδοση του τελικού αποτελέσματος.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να επωφεληθείτε άμεσα από τις τεχνικές μας υπηρεσίες που έχουν βοηθήσει χιλιάδες νοικοκυριά στη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Μιχαήλ Δουλουμπέκης είναι Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Engineering Manager, και του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Chartered Building Services Engineer (CEng MCIBSE) από το Institution of Engineering and Technology (UK). Έχοντας αποκτήσει γνώση και εμπειρία από μερικά από τα πιο μνημειώδη έργα σε περιοχές όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , στοχεύει τώρα να μεταφέρει τις τελευταίες τεχνολογίες στον κλάδο των κτιριακών υπηρεσιών, στη Ελλάδα.
Είναι ειδικός στη μελέτη, και κατασκευή επαγγελματικών και βιομηχανικών συστημάτων Κλιματισμού, Υδραυλικών, Ηλεκτρολογικών και Πυροσβεστικών συστημάτων με τη χρήση BIM.