fbpx

Τι είναι το net metering και πώς μπορεί κάποιος να επωφεληθεί οικονομικά;

Με τις διαρκείς ανατιμήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων καταφεύγουν στην αξιοποίηση των εναλλακτικών τρόπων παροχής ενέργειας, προκειμένου να αποφύγουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Πολλοί ακόμη αποφασίζουν να γίνουν οι ίδιοι μικροί πάροχοι ρεύματος για το σπίτι ή την επιχείρηση τους. 

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η αξιοποίηση της είναι ένας πολύ καλός τρόπος όχι μόνο για την εξοικονόμηση χρημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. 

Πώς όμως μπορούμε να προχωρήσουμε στην παραγωγή του δικού μας ρεύματος με τη χρήση του net metering; Πώς μπορούμε να δούμε σημαντική μείωση στο λογαριασμό του ρεύματος; Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. 

Τι είναι το net metering; 

Φωτοβολταικά

Το net metering είναι ένα σύστημα αυτοπαραγωγής ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως φωτοβολταϊκών στέγης και μη, που συμψηφίζεται με την ηλεκτρική ενέργεια. Η ενέργεια που παράγεται διοχετεύεται στο δημόσιο ηλεκτρικό Δίκτυο, ενώ η ενέργεια που καταναλώνεται απορροφάται επίσης από αυτό. Σε κάθε κύκλο μέτρησης της ενέργειας γίνεται ο συμψηφισμός παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας. Ο συμψηφισμός επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής του ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει ένα μέρος της ενέργειας 

Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας του;

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ που εγκαθίστανται συνδέονται με έναν αντιστροφέα τάσης (inverter) διασυνδεδεμένων βολταϊκών (on grid). Ο αντιστροφέας τάσης συνδέεται με τον μετρητή 1, ο οποίος καταγράφει την ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά. Στη συνέχεια, καταναλώνονται άμεσα μέσα από τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που δεν καταναλωθούν εκείνη τη στιγμή, διοχετεύονται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα από τον μετρητή 2 (ρολόι ρεύματος). 

Ο μετρητής 2 καταγράφει τόσο το εισερχόμενο ρεύμα προς κατανάλωση, όσο και το εξερχόμενο προς το δίκτυο του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας. 

Πώς πραγματοποιείται ο συμψηφισμός ηλεκτρικής ενέργειας; 

συμψηφισμός ηλεκτρικής ενέργειας

Ο μετρητής 1 μετράει την παραγόμενη ενέργεια, ενώ ο μετρητής 2 την ενέργεια που έχει καταναλωθεί. Στο τέλος κάθε περιόδου μέτρησης, δηλαδή στον εκκαθαριστικό λογαριασμό, το ποσό των κιλοβατώρων προς πληρωμή (kWh) αποτελεί τη διαφορά μεταξύ των 2 μετρητών. 

Σε περίπτωση μηδενικής διαφοράς, δεν υπάρχει πληρωμή για το ρεύμα που έχει καταναλωθεί. Αν η διαφορά εμφανίσει πλεόνασμα, τότε η ενέργεια μεταφέρεται στον επόμενο λογαριασμό, έως ότου κλείσει ο κύκλος εκκαθάρισης. Σε περίπτωση που ο κύκλος εκκαθάρισης κλείσει, η διαφορά εκμηδενίζεται. Τέλος, αν η ενέργεια που έχει παραχθεί είναι λιγότερη από την καταναλισκόμενη,  τότε θα πληρωθεί η διαφορά της ενέργειας. 

Σχετικό Άρθρο: Σπίτι χωρίς ΔΕΗ; Κι όμως γίνεται με τα ηλιακά πάνελ για ρεύμα

Τι οφέλη έχει το net metering; 

Τα οφέλη του net metering είναι πολλά, με κυριότερα τα εξής: 

  • Μείωση ή εκμηδενισμό του ενεργειακού κόστους 
  • Μεγάλη διάρκεια σύμβασης συμψηφισμού (έως και 25 έτη) 
  • Σχετικά σύντομο διάστημα απόσβεσης της επένδυσης (έως και 8 χρόνια) 
  • Αύξηση προστιθέμενης αξίας ακινήτου 
  • Χαμηλό κόστος συντήρησης 
  • Αθόρυβη λειτουργία 

Πόσο κοστίζει η δημιουργία εγκατάστασης net metering; 

Υπολογίζεται ότι περίπου 1kWp εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκού παράγει περίπου 1400 kWh ετησίως. Συνεπώς, θα πρέπει να γνωρίζετε πόσες κιλοβατώρες χρειάζεται το σπίτι σας σε ετήσια βάση, έτσι ώστε να γνωρίζετε τον αριθμό του κέρδους από αυτή την επένδυση. 

Ωστόσο, η απόδοση εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η γεωγραφική θέση του κτιρίου, ο διαθέσιμος ασκίαστος χώρος, ο προσανατολισμός, η κλίση κλπ. Η τεχνογνωσία και η εμπειρία των μηχανικών που θα αναλάβουν τη μελέτη και την συνολική εγκατάσταση του έργου θα διασφαλίσουν την ποιότητα και την απόδοση του τελικού αποτελέσματος. 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να πληροφορηθείτε σχετικά με το πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από τις τεχνικές μας υπηρεσίες στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού