fbpx

Συντήρηση και επισκευή κλιματιστικού: 3 λόγοι για να τις κάνετε άμεσα

Το κλιματιστικό είναι από τις συσκευές που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι στο σπίτι μπορεί να λειτουργεί ένα αρκετά παλιό air condition χωρίς φαινομενικά κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Μάλιστα, οι πιο συχνές βλάβες που εμφανίζουν τα κλιματιστικά δεν θορυβούν αμέσως τους ιδιοκτήτες. Μπορεί να είναι κάποιος θόρυβος, μια άσχημη μυρωδιά ή το στάξιμο λίγου νερού.

Το θέμα είναι ότι ένα παλιό κλιματιστικό ή ένα κλιματιστικό που δε λειτουργεί σωστά μπορεί να κρύβει πίσω του σοβαρά προβλήματα. Η άμεση επισκευή και το τακτικό service έχουν πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία σχετίζονται τόσο με την εύρυθμη λειτουργία της συσκευής όσο και με την υγεία και την ασφάλεια μέσα στο σπίτι.

Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Υγιεινή και ασφάλεια

Ο κρύος ή ζεστός αέρας που εισέρχεται στον χώρο με τη λειτουργία του κλιματιστικού περνάει, όπως είναι αναμενόμενο, από τα φίλτρα του. Τα φίλτρα αυτά συγκρατούν σκόνη, μικροσωματίδια ή ακόμα και μούχλα, πράγμα που σημαίνει ότι εισπνέετε αέρα γεμάτο μικρόβια και αλλεργιογόνα. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επιβλαβές για μικρά παιδιά, ευπαθείς οργανισμούς και όσους πάσχουν από αλλεργίες.

Αν παρατηρείτε ότι ο αέρας που βγαίνει από το air condition μυρίζει, τότε αυτό είναι σαφής ένδειξη ότι το κλιματιστικό θέλει συντήρηση. Αλλά και χωρίς συγκεκριμένο σημάδι, καλό είναι να γίνεται καθαρισμός των φίλτρων, αλλά και του εξατμιστή, του εναλλάκτη και του ανεμιστήρα μία φορά τον χρόνο, ώστε ο αέρας που αναπνέετε να μην φέρει μικρόβια και άλλα επικίνδυνα στοιχεία.

υγιεινή και ασφάλεια κλιματιστικού

Υψηλότερη απόδοση

Ακόμα και μια μικρή βλάβη στο κλιματιστικό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα η απόδοσή του να είναι μειωμένη. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η συσκευή καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, για να μπορέσει να διατηρήσει την επιθυμητή θερμοκρασία στον χώρο. Με λίγα λόγια, το air condition καίει περισσότερο, αλλά και πάλι μπορεί να μην είναι ικανό να προσφέρει το ίδιο επίπεδο ζέστης ή δροσιάς με μια καινούρια και ενεργειακά αποδοτική συσκευή.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε κλιματιστικό. Με μερικές απλές κινήσεις από τον τεχνικό η σωστή λειτουργία και άρα η αποδοτικότητά του μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά. Ο καθαρισμός των φίλτρων, των πτερυγίων και των αεραγωγών βοηθάει σημαντικά.

Διότι, όταν οι αεραγωγοί είναι φραγμένοι με σωματίδια σκόνης, ασκείται ακραία πίεση σε ολόκληρο το σύστημα, αναγκάζοντάς το να εργαστεί σκληρότερα από το συνηθισμένο. Σε αυτήν την περίπτωση, καθίσταται δύσκολο για ένα κλιματιστικό να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου και αναγκάζεται να καταναλώνει υψηλότερη ενέργεια.

Κάτι  αντίστοιχο ισχύει και αν έχει συσσωρευθεί πάγος στην εξωτερική μονάδα, ο οποίος πρέπει να αφαιρεθεί, πριν αυτή καθαριστεί ενδελεχώς.

Σχετικά Άρθρα: Τι είναι το κόκκινο λαμπάκι στο air condition και γιατί ανάβει;

Πρόληψη σοβαρής βλάβης

Το τακτικό service και η άμεση βλάβη οποιασδήποτε δυσλειτουργίας θα σας σώσει και από ενδεχόμενες σοβαρές βλάβες στο (όχι και τόσο μακρινό) μέλλον. Για παράδειγμα, αν το ψυκτικό υγρό είναι σε ανεπαρκές επίπεδο, τότε μπορεί να συσσωρευθεί πάγος στην εξωτερική μονάδα που θα βλάψει τον συμπυκνωτή. Αν υπάρχει διαρροή και το ψυκτικό υγρό διαρρεύσει εντελώς, τότε μπορεί να υπερθερμανθεί το μοτέρ ή να δυσλειτουργήσει ο εξατμιστής πηνίου.

Σε κάθε περίπτωση, μακροπρόθεσμα το τακτικό service μόνο οφέλη μπορεί να έχει, καθώς το όποιο χαμηλό κόστος του θα αποσβεσθεί, αφού θα αποφύγετε την επισκευή κλιματιστικού για σοβαρές βλάβες και θα καταναλώνετε σημαντικά λιγότερη ενέργεια για την ψύξη και τη θέρμανση του σπιτιού σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε οι έμπειροι μηχανικοί μας να αναλάβουν τη συντήρηση και την επισκευή του κλιματιστικού σας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού