fbpx

Οι πιο συχνές βλάβες κλιματιστικών

Το κλιματιστικό αποτελεί πλέον μία από τις πιο απαραίτητες συσκευές σε όλα τα σπίτια και μάλιστα όχι μόνο το καλοκαίρι. Καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανεβαίνουν, το air condition αποτελεί μια αξιόπιστη και οικονομική λύση και για θέρμανση τον χειμώνα.

Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι κάνουν τακτική συντήρηση στο κλιματιστικό τους, με αποτέλεσμα αυτό να εμφανίζει ξαφνικές βλάβες, οι οποίες συχνά είναι σοβαρές. Σε άλλες περιπτώσεις, ένα πρόβλημα που μπορεί να διαπιστώνετε ενδέχεται να μην είναι σοβαρό και να μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές κινήσεις από εσάς χωρίς τη συνδρομή τεχνικού.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω ποιες ενδείξεις θα πρέπει να σας θορυβήσουν, ποιες είναι οι πιο συχνές βλάβες κλιματιστικών και πότε θα χρειαστείτε τεχνικό για επισκευή κλιματιστικού.

Το κλιματιστικό μυρίζει

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που το συναντάμε ιδιαίτερα, όταν το κλιματιστικό έχει πολύ καιρό να λειτουργήσει. Αν, λοιπόν, το ανάβετε και αυτό αναδίδει μια άσχημη μυρωδιά, τότε κατά πάσα πιθανότητα τα φίλτρα του είναι βρόμικα. Τα φίλτρα συγκρατούν την σκόνη, ώστε να μην εισέλθει στο εσωτερικό μηχάνημα και κατόπιν στο χώρο σας, οπότε είναι λογικό να μαζεύουν αμέσως ακαθαρσίες. Ο καθαρισμός τους καλό είναι να γίνεται μία φορά το μήνα, οπότε αν αυτός ο καθαρισμός έχει καθυστερήσει, η άσχημη μυρωδιά είναι πολύ λογική.

Επίσης, ενδέχεται να έχει συγκεντρώσει μούχλα και μικρόβια ο εξατμιστής, το κυρίως εξάρτημα της μονάδας, κάτι το οποίο μπορεί να αναλάβει ένας ψυκτικός.

Το κλιματιστικό δεν βγάζει ζεστό/κρύο αέρα

το κλιματιστικό δε βγάζει κρύο αέρα

Αν το κλιματιστικό δε βγάζει κρύο ή ζεστό αέρα, ανάλογα με την εποχή, τότε το πρώτο βήμα είναι να ελέγξετε ότι είναι σωστές οι ρυθμίσεις στο τηλεχειριστήριο. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να έχουν κατά λάθος αλλάξει ή να μην είναι οι σωστές για το πρόγραμμα που επιθυμείτε.

Αν όλα είναι εντάξει στο τηλεχειριστήριο, τότε αν το κλιματιστικό βγάζει ζεστό αέρα το καλοκαίρι ή κρύο τον χειμώνα, προφανώς κάτι δε λειτουργεί σωστά. Μπορεί να πρόκειται για βλάβη στο ηλεκτρολογικό κύκλωμα της εξωτερικής μονάδας.

Αν το κλιματιστικό δεν έχει επαρκές ψυκτικό  ρευστό- φρέον, τότε μπορεί επίσης να μη βγάζει τον επιθυμητό κρύο ή ζεστό αέρα. Ωστόσο, η χαμηλή στάθμη του ψυκτικού ρευστού συνδέεται με μη αποδοτική λειτουργία του air condition και όχι με παντελή έλλειψη της σωστής λειτουργίας. Αν ο αέρας δεν παγώνει ή δεν ζεσταίνεται καθόλου, τότε κάποιο εξάρτημα, όπως ο πυκνωτής, δυσλειτουργεί σοβαρά και πρέπει να επιληφθεί ψυκτικός.

Άλλη αιτία μειωμένης απόδοσης του κλιματιστικού είναι ότι ο συμπυκνωτής ή ο εξατμιστής έχουν συσσωρεύσει σκόνη.

Το κλιματιστικό κάνει θόρυβο

το κλιματιστικό κάνει θόρυβο

Οποιοσδήποτε θόρυβος που ακούγεται διαφορετικός σε σχέση με το συνηθισμένο θα πρέπει να σας… θορυβήσει, γιατί πιθανώς φανερώνει βλάβη σε κάποιο εξάρτημα του κλιματιστικού. Για παράδειγμα, αν ο θόρυβος μοιάζει με δυνατό χτύπημα που έρχεται από την εξωτερική μονάδα, τότε πιθανώς έχει πρόβλημα ο συμπιεστής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την κυκλοφορία του ψυκτικού ρευστού στη συσκευή.

Αν ο θόρυβος μοιάζει με βόμβο, τότε μάλλον υπάρχει ηλεκτρολογικό πρόβλημα, όπως βλάβη στο μοτέρ ή να έχει σπάσει κάποιο πτερύγιο του εξωτερικού ανεμιστήρα. Από την άλλη, αν ο θόρυβος ακούγεται σαν σφύριγμα, μπορεί να υπάρχει διαρροή ψυκτικού ρευστού- φρέον, επειδή έχει δημιουργηθεί κάποια τρύπα στα σωληνάκια ή υπάρχει πρόβλημα στο μοτέρ του ανεμιστήρα.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, τα προβλήματα απαιτούν τη συνδρομή ψυκτικού, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια σοβαρότερη και πιο δαπανηρή βλάβη. Η μόνη περίπτωση ένας έντονος και ασυνήθιστος θόρυβος να είναι κάτι απλό είναι αν ακούγεται δυνατά σαν κλικ, οπότε είναι πιθανό να έχει μπλοκαριστεί στον ανεμιστήρα κάποιο μικρό αντικείμενο και χτυπάει πάνω του καθώς περιστρέφεται.

Το κλιματιστικό ρίχνει το ρελέ ή την ασφάλεια

Αν πέφτει η ασφάλεια της συγκεκριμένης γραμμής παροχής ή το ρελέ, τότε αυτό σημαίνει ότι το κλιματιστικό προκαλεί βραχυκύκλωμα και η ασφάλεια πέφτει,. Οι αιτίες της πρόκλησης βραχυκυκλώματος είναι πολλές. Ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στην εξωτερική μονάδα λόγω υγρασίας. Συνήθως, όμως, η βλάβη εντοπίζεται στην καλωδίωση ή στον ηλεκτροκινητήρα. Οπωσδήποτε, πρόκειται για σοβαρή ζημιά που πρέπει να δει έμπειρος  ψυκτικός.

Το κλιματιστικό δεν ανάβει

Μια σοβαρή βλάβη είναι όταν το κλιματιστικό δεν ανάβει καθόλου, είναι δηλαδή νεκρό. Σε πρώτη φάση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι στην πρίζα και ότι η πρίζα λειτουργεί κανονικά. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε από τον πίνακα μήπως έχει πέσει η ασφάλεια.

Αν όλα είναι εντάξει, αλλά το κλιματιστικό δεν αποκρίνεται καθόλου, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε πως το χειριστήριο του κλιματιστικού λειτουργεί. Αν λειτουργεί, τότε η βλάβη εντοπίζεται στην πλακέτα, κάτι που συμβαίνει είτε λόγω παλαιότητας είτε επειδή έγινε βραχυκύκλωμα λόγω υπέρτασης ή υγρασίας. Δυστυχώς, η πλακέτα είναι από τα πιο ακριβά εξαρτήματα του κλιματιστικού και συχνά η αντικατάστασή της είναι λιγότερο συμφέρουσα από την αντικατάσταση του κλιματιστικού. Ωστόσο, έμπειροι τεχνικοί μπορούν να την επισκευάσουν, εφόσον η βλάβη δεν είναι εκτεταμένη. Η επισκευή πλακέτας κλιματιστικού, όμως, απαιτεί μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία, για να γίνει σωστά.

Τρέχει νερό από το κλιματιστικό

Όταν τρέχει νερό από το κλιματιστικό όπως και όταν δεν τρέχει νερό από το κλιματιστικό, είναι αρκετά τρομακτικό, καθώς βλέπουμε σταγόνες να καταλήγουν στο πάτωμα ή σε οτιδήποτε είναι κοντά στην εσωτερική μονάδα. Όμως, δεν είναι πάντα το πρόβλημα τόσο σοβαρό. Είναι πολύ πιθανό να έχει φράξει το σωληνάκι, μέσω του οποίου αποβάλλεται το νερό. Αυτό συμβαίνει λόγω κακής συντήρησης του κλιματιστικού, οπότε συσσωρεύεται βρομιά και σκόνη. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα βουλωμένα φίλτρα.

Μια άλλη αιτία που φέρνει τον ψυκτικό στο σπίτι χωρίς κανένα λόγο είναι όταν το σωληνάκι αποστράγγισης βρίσκεται μέσα σε μια λεκάνη, όπως κάνουν πολλοί, για να μην τρέχουν τα νερά παντού στο μπαλκόνι. Αν η λεκάνη έχει γεμίσει νερά από προηγούμενες ημέρες, τόσο πολύ ώστε το σωληνάκι να είναι όλο μέσα στα νερά, τότε δεν θα μπορεί να αποβάλλει το επιπλέον νερό, το οποίο τελικά θα καταλήγει στο εσωτερικό.

Όμως, υπάρχει περίπτωση για τη διαρροή νερού να ευθύνεται μια κατεστραμμένη λεκάνη αποστράγγισης, οπότε είναι απαραίτητη η αντικατάστασή της.

Σχετικά Άρθρα: Τι είναι το κόκκινο λαμπάκι στο air condition και γιατί ανάβει;

Αν παρατηρείτε οποιοδήποτε πρόβλημα στο κλιματιστικό σας, η έγκαιρη επισκευή του είναι ιδιαίτερα σημαντική, για να αποφύγετε μεγαλύτερες δαπάνες. Επικοινωνήστε μαζί μας για την άμεση επίσκεψη στον χώρο σας και την επισκευή του κλιματιστικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού