fbpx

Γιατί το ψυγείο ξεκινάει και σταματάει;

Ένα αρκετά συνηθισμένο πρόβλημα με το ψυγείο, το οποίο μας θορυβεί αρκετά, είναι η συσκευή να ξεκινάει και ύστερα να σταματάει να λειτουργεί. Πρόκειται για μία βλάβη, η οποία μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, αλλά μπορεί και όχι.

Έτσι, πριν καλέσετε τον τεχνικό, καλό είναι να γνωρίζετε ορισμένες από τις βασικότερες αιτίες της και το πώς μπορεί να επιδιορθωθεί.

Θερμοστάτης

Υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται ο θερμοστάτης για το πρόβλημα. Ο θερμοστάτης είναι το εξάρτημα που στέλνει σήμα στον συμπιεστή του ψυγείου να ξεκινήσει με βάση την εσωτερική θερμοκρασία. Ο συμπιεστής, λαμβάνοντας το σήμα, θα παρέχει την ισχύ, ώστε να λειτουργήσει το ψυγείο.

Αν έχει χαλάσει, τότε ενδέχεται να μη μένει ενεργοποιημένος και να στέλνει λανθασμένο μήνυμα στον συμπιεστή. Για να το τεστάρετε, μπορείτε να ρυθμίσετε τον θερμοστάτη σε χαμηλότερη θερμοκρασία, ώστε να δείτε αν ο συμπιεστής μπορεί να παραμείνει ενεργοποιημένος. Αν ναι, τότε η βλάβη βρίσκεται στον θερμοστάτη.

Το ίδιο συμβαίνει με την πλακέτα του ψυγείου, στα ψυγεία που δε διαθέτουν θερμοστάτη.

Σχετικά Άρθρα: Το ψυγείο δεν έχει ψύξη: Τι φταίει & πώς διορθώνεται

Καλώδιο εντολών

Αν το καλώδιο που μεταφέρει την εντολή από το θερμοστάτη ή την πλακέτα του ψυγείου έχει φθαρεί ή έχει κοπεί, η εντολή για τη λειτουργία του μοτέρ δε θα μεταφέρεται σωστά ή καθόλου.

Καλώδιο τροφοδοσίας

Αποσυνδέστε το ψυγείο από την πρίζα, για να ελέγξετε το καλώδιό του. Αν το καλώδιο είναι φθαρμένο, ενδέχεται να μην παρέχει σωστά το ρεύμα από την πρίζα στον συμπιεστή. Αυτό είναι πρόβλημα για τη λειτουργία του ψυγείου σας, καθώς ενέχει τον κίνδυνο βραχυκυκλώματος. Η αντικατάσταση του καλωδίου είναι ευτυχώς μια απλή, φθηνή και γρήγορη διαδικασία.

Σχετικά Άρθρα: Το ψυγείο δεν δουλεύει: Τι φταίει και πώς να το λύσετε

Σκονισμένα στοιχεία

Ένα ψυγείο με στοιχεία γεμάτα σκόνη δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Μπορεί επίσης να εμποδίσει το μοτέρ να λειτουργεί αποτελεσματικά, καθώς η σκόνη και η συσσώρευση βρωμιάς αυξάνουν τη θερμοκρασία του. Καλό είναι, λοιπόν, να καθαρίσετε τα στοιχεία πριν ψάξετε για κάποια άλλη βλάβη. Αφού βγάλετε το ψυγείο από την πρίζα, τραβήξτε ελαφρά το ψυγείο προς τα εμπρός και απορροφήστε την περίσσεια σκόνης με ένα ξεσκονόπανο. Ύστερα, σκουπίστε προσεκτικά τα εξαρτήματα με ένα καθαρό πανί. Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο έχει αρκετό χώρο γύρω του, για να κυκλοφορεί επαρκώς ο αέρας και να αποτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας του μοτέρ. Επίσης, για την καλή κυκλοφορία του αέρα, δεν πρέπει πάνω από το ψυγείο να υπάρχει ντουλάπι.

Συσσώρευση πάγου

Αν το ψυγείο είναι παλιό, μπορεί να συσσωρευθεί πάγος στα στοιχεία ή το εσωτερικό του. Ο πάγος έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργεί σωστά ο συμπιεστής, οπότε μπορεί να ξεκινάει και να σταματάει συνεχώς. Επιπλέον, καταναλώνει έτσι και μεγάλα ποσά ενέργειας.

Σε no frost ψυγεία, η κατάψυξη δεν πρέπει να έχει πάγο στα τοιχώματά της. Αν έχει μαζέψει πάγο, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ελλιπή στεγανοποίηση, η οποία αυξάνει την υγρασία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω πολυκαιρισμού του λαστίχου της πόρτας, αλλά συχνότερα φταίει ο θερμοστάτης, ή η πλακέτα του ψυγείου, και χρειάζεται αλλαγή. Επίσης, μπορεί να μη λειτουργεί αποδοτικά το στοιχείο του εξατμιστή, λόγω έλλειψης ψυκτικού ρευστού- φρέον, και να πιάνει πάγο.

Στην καλή περίπτωση, μπορεί απλά να παραφορτώνετε την κατάψυξη με φαγητά, οπότε συσσωρεύεται υγρασία που τελικά παγώνει λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που ούτως ή άλλως υπάρχει στην κατάψυξη.

Βεβαίως, σε παλαιότερα μοντέλα, το πρόβλημα μπορεί να είναι απλά και μόνο ότι δεν έχετε κάνει απόψυξη για καιρό.

Αποσυνδέστε το ψυγείο από την πρίζα και αφήστε τον πάγο να λιώσει, κάνοντας απόψυξη, για 48 ώρες.

Σχετικά Άρθρα: Γιατί το ψυγείο παγώνει τα τρόφιμα;

Ρελέ και πυκνωτές

Όταν ο συμπιεστής του ψυγείου δεν μπορεί να παραμείνει σε συνεχή λειτουργία, ενδέχεται να έχει χαλάσει ο πυκνωτής εκκίνησης ή το ρελέ που είναι συνδεδεμένο στο μοτέρ. Αυτή η βλάβη μπορεί να συμβεί λόγω της ηλικίας του ψυγείου αλλά και από μια απότομη αυξομείωση της τάσης ή πτώση ρεύματος. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ένας τεχνικός μπορεί πολύ εύκολα να αντικαταστήσει το ελαττωματικό ανταλλακτικό, το οποίο δεν κοστίζει πολύ.

Πάντως, αν δοκιμάσετε τις λύσεις της απόψυξης και του καθαρισμού των στοιχείων και το πρόβλημα δεν λυθεί, καλό είναι να απευθυνθείτε στους τεχνικούς της Best Service για την επισκευή του ψυγείου σας.

Πραγματοποιούμε επισκευή οικιακών και επαγγελματικών ψυγείων από το 1983.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού