fbpx

6 Βασικότερα Προβλήματα Ενός Ψυγείου

Όπως όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, έτσι και το ψυγείο είναι λογικό μετά από κάποια χρόνια αδιάκοπης χρήσης του να παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα. Κάποια από αυτά υποδεικνύουν σοβαρή βλάβη και απαιτούν τη συνδρομή έμπειρου τεχνικού, ενώ ορισμένα άλλα λύνονται ευκολότερα.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω τα έξι συχνότερα προβλήματα που εμφανίζονται στο ψυγείο μαζί με τις πιθανές αιτίες τους και τις λύσεις τους.

Τρέχει νερό από το ψυγείο

Όταν το ψυγείο βγάζει νερά, θα πρέπει να επιδιορθωθεί άμεσα, γιατί μπορεί να σημαίνει κάτι σοβαρό. Μπορεί απλά να έχει φράξει το σωληνάκι παροχής νερού ή η αποστράγγιση της απόψυξης από υπολείμματα τροφίμων.

Στα μοντέλα με παροχή κρύου νερού, μπορεί να παρατηρήσετε διαρροή νερού στο κάτω μέρος του ψυγείου, εκεί όπου φυλάσσονται τα λαχανικά ή στο πάτωμα. Αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι υπάρχει διαρροή στη δεξαμενή αποθήκευσης του νερού. Θα το καταλάβετε αν δείτε ότι το νερό τρέχει την ώρα που βάζετε νερό στο ποτηράκι. Πρόκειται για κάτι απλό που μπορεί να επισκευαστεί με ένα απλό service.

Παράλληλα, μπορεί να τρέχει νερό κάτω από το ψυγείο, στο πάτωμα αν έχει σπάσει το λεκανάκι εκροής νερού πάνω από το συμπιεστή ή ο σωλήνας του νερού.

Το ψυγείο παγώνει τα τρόφιμα

Τι γίνεται όταν ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου για να βγάλουμε ένα αγαπημένο σνακ, ένα φρούτο ή κάποιο φαγητό και αντικρίζουμε παγωμένα τρόφιμα; Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται σε αυτή την περίπτωση. Συχνά η σκόνη αποτελεί μεγάλο εχθρό στην ομαλή λειτουργία της συσκευής. Ειδικότερα, στα στοιχεία του συμπυκνωτή, παρατηρείται συσσώρευση σκόνης την οποία μπορείτε να σκουπίσετε με ένα πανί.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της ποσότητας τροφίμων που υπάρχουν εντός του ψυγείου. Ιδανικά θέλουμε να αποφύγουμε να βρίσκονται στα ράφια υπερβολικά πολλά ή πολύ λίγα.

Όμως οι έλεγχοι δε σταματούν εκεί. Η έλλειψη στεγανοποίησης της πόρτας αποτελεί ένα βασικό παράγοντα συνεχούς λειτουργίας της συσκευής με αποτέλεσμα το ψυγείο να παγώνει τα τρόφιμα.

Το ψυγείο κάνει θόρυβο

Ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που αναφέρουν πολλοί χρήστες είναι ότι το ψυγείο κάνει κάποιον ασυνήθιστο θόρυβο. Είναι λογικό το ψυγείο, όταν λειτουργεί, να κάνει έναν χαμηλό και μονότονο ήχο, αλλά οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να φανερώνει σοβαρή βλάβη. Φυσικά, προτού ανησυχήσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο πατάει καλά στο δάπεδο και δεν κάνει συντονισμό με κάποιο εξωτερικό ή εσωτερικό αντικείμενο.

Οι κυριότεροι λόγοι θορύβου στο ψυγείο είναι ότι κάποιος ανεμιστήρας (του συμπιεστή ή του εξατμιστή) έχει σπάσει. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η αλλαγή του πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί διαφορετικά ο κρύος αέρας δεν θα κυκλοφορεί αποτελεσματικά στο ψυγείο, ενώ ενδέχεται να υπερθερμανθεί και ο συμπιεστής.

Δυστυχώς, αν ο θόρυβος είναι πολύ λεπτός και σε υψηλή συχνότητα, συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με δυσλειτουργία του μοτέρ. Με την έγκαιρη επέμβαση τεχνικού, μπορεί να προλάβετε τη βλάβη πριν οδηγήσει στην ολική καταστροφή του.

Το ψυγείο ξεκινάει και σταματάει

Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που ανα διαστήματα έχει αποτελέσει σημείο προβληματισμού για πλήθος κόσμου. Γιατί το ψυγείο ξεκινάει και σταματάει;

Από τους πρώτους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε , είναι στον θερμοστάτη. Είτε έχει χαλάσει είτε χρειάζεται κάποια ρύθμιση. Στη συνέχεια ελέγχουμε το καλώδιο εντολών καθώς και το καλώδιο τροφοδοσίας για φθορές.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν συναντάμε σκονισμένα στοιχεία. Απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός και πλήρη απομάκρυνση της σκόνης. Παράλληλα παρατηρείται συχνά συσσώρευση πάγου στο χώρο της κατάψυξης, γεγονός που συνδέεται με την απουσία απόψυξης.

Ένας χαλασμένος πυκνωτής μπορεί να αποτελέσει ένδειξη ότι το ψυγείο βρίσκεται στο τέλος της ζωής του καθώς έιναι κάτι που συμβαίνει κυρίως σε μοντέλα που έχουν συμπληρώσει πολλά χρόνια ζωής.

Το ψυγείο δε δουλεύει

Μία συσκευή που σταμάτησε να λειτουργεί αποτελεί αιτία πονοκεφάλου για τους περισσότερους από εμάς. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα χωρίς λύση. Γιατί το ψυγείο δε δουλεύει;

Σίγουρα το πρώτο βήμα είναι να σιγουρευτείτε πως έχει ρεύμα και βρίσκεται στην πρίζα. Όμως στη συνέχεια θα πρέπει να εξετάσετε τον εξατμιστή για την περίπτωση που έπιασε πάγο.

Έπειτα σειρά έχει ο συμπιεστής όπου μπορεί να υπάρχει σχετική βλάβη. Παράλληλα ο έλεγχος του θερμοστάτη είναι βασικός για να διαπιστωθεί αν το ψυγείο πιάνει την επιθυμητή θερμοκρασία.  Αν όλα τα παραπάνω λειτουργούν κανονικά, έχει έρθει η ώρα για έλεγχο του επιπέδου του φρέον. Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω έλεγχοι ιδανικά πρέπει να γίνονται από επαγγελματία ψυκτικό.

Σχετικό Άρθρο: Κατασκευή Ψυκτικών Θαλάμων

To ψυγείο δεν έχει ψύξη

το-ψυγειο-δεν-εχει-ψυξη

Από τα πιο καταστροφικά γεγονότα κατά το άνοιγμα του ψυγείου είναι να διαπιστώσουμε ότι δεν έχει ψύξη. Μέσα σε λίγες ώρες τα ευπαθή προϊόντα που βρίσκονται στο εσωτερικού του διατρέχουν κίνδυνο να χαλάσουν. Τι συμβαίνει λοιπόν και το ψυγείο μας δεν έχει ψύξη;

Συνήθως το πρόβλημα βρίσκεται είτε στον ανεμιστήρα του συμπηκνωτή είτε στον θερμοστάτη . Ο ανεμιστήρας μπορεί να έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω βλάβης και συνήθως χρειάζεται την παρέμβαση τεχνικού για την αντικατάσταση του.

Τέλος, ένα αρκετά κοινό πρόβλημα προκύπτει στην περίπτωση που δε βγάζει παγάκια. Απαιτείται λοιπόν έλεγχος τόσο στην παγωμηχανή αλλά και σε ορισμένα ακόμα στοιχεία.

Αν για εσάς οι παραπάνω έλεγχοι που σχετίζονται με τα προβλήματα ενός ψυγείου, αποτελούν δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, μπορούμε να σας βοηθήσουμε.

Οι έμπειροι ψυκτικοί μας αναλαμβάνουν την επισκευή του ψυγείου σας και σας παρέχουν συμβουλές για την ομαλή λειτουργία και την συντήρηση του.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού