fbpx

8 προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σας

Το ενεργειακό κόστος, που συσχετίζεται με τη χρήση μίας κατοικίας, είναι από τα σημαντικότερα έξοδα που πληρώνουμε σε μηνιαία και ετήσια βάση. Για αυτό εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί διάφορα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας κτιρίων.

Οι τρόποι να μειωθεί το κόστος κατανάλωσης ενέργειας, και συνάμα το ενεργειακό μας αποτύπωμα (carbon footprint), είναι πολλοί. Κάποιοι είναι αρκετά απλοί, έχουν να κάνουν με την αλλαγή του τρόπου ζωής, και δε χρειάζονται μεγάλο κόστος επεμβάσεων. Κάποιοι άλλοι στοχεύουν σε μεγαλύτερη μείωση του ενεργειακού κόστους, και του ενεργειακού αποτυπώματος αναβαθμίζοντας την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου σας.

Στο άρθρο αυτό, αναλύουμε 8 «πράσινες» τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στο να προστατεύσουμε το περιβάλλον, ενώ παράλληλα βοηθούν και στην εξοικονόμηση χρημάτων.

 

1. Αγοράστε οικιακές συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης

Η ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών διαφέρει. Ένα πλυντήριο- στεγνωτήριο μπορεί να πλένει τα ρούχα χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό ή να στεγνώνει τα ρούχα με χρήση λιγότερης θερμότητας. Επίσης, ο συμπιεστής ενός ψυγείου μπορεί να είναι αποδοτικότερος από το συμπιεστή κάποιου άλλου ψυγείου, κι έτσι να καταναλώνει λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

 

2. Αναβαθμίστε το φωτισμό του χώρου σας

Η αναβάθμιση του φωτισμού του χώρου σας είναι ίσως ο πιο οικονομικός τρόπος μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης. Μπορούν να εγκατασταθούν:

  • Λαμπτήρες LED
  • Αισθητήρες κίνησης
  • Αισθητήρες φυσικού φωτός

 

3. Eγκαταστήστε ηλιακό θερμοσίφωνα

Η εγκατάσταση του ηλιακού θερμοσίφωνα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, για τη θέρμανση νερού για χρήση (παραγωγή ζεστού νερού χρήσης) σε σχέση με την εγκατάσταση θερμοσίφωνα- boiler. Μάλιστα, είναι από τις πλέον διαδεδομένες  υδραυλικές εγκαταστάσεις σε οικίες στην Ελλάδα.  Η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται στα 2 χρόνια. 

 

4. Θερμομονώστε το κτίριό σας

Η θερμομόνωση του κτιρίου επιτρέπει τη μείωση των ενεργειακών διαρροών. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα, τα παλαιότερα σπίτια να έχουν αρκετή υγρασία το χειμώνα. Επίσης, τα συστήματα κλιματισμού ψύξης- θέρμανσης του χώρου θα πρέπει να καταπονηθούν περισσότερο, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια θερμότητας. Η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται στα 10 έως 15 χρόνια.

 

5. Αλλάξτε τα κουφώματα με θερμομονωτικά/ θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα με διπλούς υαλοπίνακες

Όπως και στις περιπτώσεις όπου η θερμομόνωση δεν είναι επαρκής, η απώλεια θερμότητας από μονούς υαλοπίνακες ή μη καλά σφραγισμένα κουφώματα συμβάλλει σε μεγάλο ενεργειακό κόστος κάθε χρόνο. Το κόστος αυτό μπορεί να ανέρχεται στο 25% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη- θέρμανση του χώρου.

 

6. Εγκαταστήστε μία συστοιχία φωτοβολταϊκών

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι από τους καλύτερους τρόπους να μειωθεί το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το σπίτι σας μπορεί να αυτονομηθεί (να μη χρειάζεται να αγοράζετε ηλεκτρική ενέργεια) ή ακόμα και να διασυνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ, αποφέροντάς σας οικονομικό όφελος. Μάλιστα, το κόστος των φωτοβολταϊκών έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται στα 6 έως 10 χρόνια. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα διαβάστε το άρθρο μας για τα φωτοβολταϊκά στέγης.

Σχετικά Άρθρα: Πόσα KW Χρειάζεται Ένα Σπίτι Με Φωτοβολταϊκά Και Πόσο Κοστίζει Η Εγκατάστασή Τους;

 

7. Εγκαταστήστε μία αντλία θερμότητας

Η αντλία θερμότητας έχει υποδειχθεί ως ο πιο αποδοτικός τρόπος θέρμανσης ενός χώρου. Η εξοικονόμηση ενέργειας μέσα σε ένα χρόνο μειώνεται τουλάχιστον κατά 30%, σε σχέση με λέβητα φυσικού αερίου. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, αλλά και για ψύξη του χώρου το καλοκαίρι. Η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται σε 7 έως 10 χρόνια. Στη Best Service, πραγματοποιούμε μελέτη και κατασκευή εγκαταστάσεων κλιματισμού για περισσότερα από 30 χρόνια.

 

8. Εγκαταστήστε συστήματα έξυπνης διαχείρισης σπιτιού

Τα συστήματα αυτοματισμού ενός σπιτιού (smart home automation) είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν. Παρέχουν συνεχή πληροφόρηση για την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού ανά πάσα στιγμή. Η ετήσια μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας είναι τουλάχιστον 10% έως 15%, και αυξάνεται σε συστήματα με δυνατότητα επενέργειας.

Εν κατακλείδι

 Υπάρχουν πολλοί τρόποι μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης ενός σπιτιού και συνάμα, του κόστους ενέργειας και του ενεργειακού αποτυπώματος. Κάποιοι είναι εύκολο να υιοθετηθούν, καθώς απαιτούν απλές αλλαγές.

Κάποιοι άλλοι χρειάζονται μελέτη- κατασκευή από εξειδικευμένο προσωπικό. Για αυτούς, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εμάς. Θα σας παρέχουμε επίσης, ακριβή υπολογισμό του κόστους και του χρόνου εγκατάστασης.

 Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε, και το οποίο θα κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές.

Υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που έχετε πραγματοποιήσει για το περιβάλλον, ή άλλες τεχνολογίες που έχετε χρησιμοποιήσει;

1 Σχόλιο. Leave new

  • Νίκος Αναγνώστου
    13/02/2021 10:36

    Καλημέρα αν είναι δυνατόν να επικοινωνήσουμε για μία μελέτη θέρμανσης σε διαμέρισμα κιν.6947580225 Νίκος Αναγνώστου Ελ.βενιζέλου 71 Νέα Ερυθραία.

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού