fbpx

Αντικατάσταση λέβητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου από αντλία θερμότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κάτι που πριν μερικά χρόνια έμοιαζε το πιο λογικό πράγμα -το να έχει το σπίτι λέβητα πετρελαίου-, πλέον φαντάζει παράλογο, αφού η τιμή του πετρελαίου έχει εκτοξευθεί. Το ίδιο συμβαίνει, δυστυχώς, και με το φυσικό αέριο, το οποίο μέχρι πέρυσι έδειχνε μια καλή και οικονομική επιλογή στο πετρέλαιο, αλλά η τιμή του πλέον είναι πολύ αυξημένη.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε πως σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, η χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων για θέρμανση είναι 3 έως 4 φορές χαμηλότερη από τη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση.

Έτσι, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους να μειώσουν το κόστος ενέργειας με εναλλακτικές, πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικές λύσεις. Στα νέα κτίρια η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας είναι σχεδόν μονόδρομος χάρη στα πολλά και ασύγκριτα πλεονεκτήματά της, όμως τα καλά νέα είναι ότι η αντλία θερμότητας μπορεί να τοποθετηθεί και σε παλιά κτίρια.

Η αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου από αντλία θερμότητας είναι μια εργασία που πρέπει να αναληφθεί από έμπειρους μηχανικούς, όμως αξίζει την επένδυση, καθώς η απόσβεση έρχεται εξαιρετικά γρήγορα.

Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτή την παρέμβαση, τι ακριβώς θα σας προσφέρει και ποια είναι τα στάδια ολοκλήρωσής της.

Γιατί να επιλέξω αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα ψύξης και θέρμανσης, το οποίο αξιοποιεί τη θερμότητα του περιβάλλοντα αέρα ή του υπεδάφους, για να θερμάνει ή να ψύξει τον χώρο. Η λειτουργία της βασίζεται στη λογική ότι μεταφέρει τη θερμότητα εκεί όπου πρέπει. Τα σημαντικά πλεονεκτήματά της είναι αυτά που την κάνουν τόσο δημοφιλή ως μορφή θέρμανσης:

  • Είναι ενεργειακά αποδοτική και άρα οικονομική.
  • Δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, αλλά συνδέεται στο ρεύμα και καίει ελάχιστα.
  • Καλύπτει όλες τις ανάγκες του σπιτιού τόσο σε θέρμανση όσο και σε ψύξη.
  • Μπορεί να καλύψει και την ανάγκη παραγωγής ζεστού νερού για χρήση, για παράδειγμα στα μπάνια ή το νεροχύτη.
  • Είναι αθόρυβη, καθαρή και απολύτως ασφαλής.

Πέρα, πάντως, από τα παραπάνω πλεονεκτήματα, είναι βασικό να τονίσουμε ότι σταδιακά η αντλία θερμότητας θα αποτελεί μονόδρομο στα συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις τα επόμενα χρόνια αναμένεται να καταργήσουν την εγκατάσταση αλλά και χρήση του λέβητα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο προχωράει στην Ευρώπη η ενεργειακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Αντλιών θερμότητας

Πώς γίνεται η αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου;

Η αντικατάσταση του λέβητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου από αντλία θερμότητας γίνεται σε τρία στάδια.

Αρχικά, γίνεται η μελέτη του χώρου, έτσι ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες σας και να επιλεγούν οι κατάλληλες εφαρμογές. Άλλωστε, η αντλία θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες χρήσεις πέρα από τη θέρμανση και την ψύξη του χώρου, όπως για παράδειγμα τη θέρμανση δαπέδου αλλά και το ζεστό νερό χρήσης.

Επίσης, πραγματοποιείται έλεγχος της υφιστάμενης υδραυλικής εγκατάστασης- σωληνώσεων θέρμανσης αλλά και των θερμαντικών σωμάτων, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορούν να παραμείνουν στη νέα εγκατάσταση, ή θα πρέπει να αλλαχθούν.

Το επόμενο στάδιο της μελέτης είναι να γίνει η επιλογή των μηχανημάτων με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Έτσι, θα επιλεγεί η κατάλληλη αντλία θερμότητας για το σπίτι σας, τα δοχεία αδρανείας και οι ηλιακοί συλλέκτες για τον εκάστοτε χώρο.

Στο τελικό στάδιο, αντικαθίσταται ο λέβητας με την αντλία θερμότητας και την τοποθέτηση όλων των επιμέρους μηχανημάτων, για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση.

Σχετικό άρθρο: Τι μειονεκτήματα παρουσιάζουν οι ηλεκτρικοί λέβητες

Η εμπειρία και η υψηλή τεχνογνωσία του μηχανολόγου μηχανικού που θα αναλάβει την αντικατάσταση του λέβητα με αντλία θερμότητας παίζει σπουδαίο ρόλο όχι μόνο στην επιτυχία της τελικής εγκατάστασης, αλλά και στην ολοκληρωμένη μελέτη που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες του χώρου και θα καλύπτει τις αδυναμίες του. Επίσης, είναι σημαντικό η εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας να γίνεται από εξειδικευμένο τεχνικό συνεργείο ψυκτικών- υδραυλικών. 

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να μάθετε περισσότερα για τις αντλίες θερμότητας, να επωφεληθείτε από την άριστη ποιότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών μας, αλλά και για να επιλέξουμε μαζί τα κατάλληλα μηχανήματα για το χώρο σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού