Τι αντλία θερμότητας να βάλω στο νέο μου σπίτι;

 

Η αντλία θερμότητας αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και οικονομικές επιλογές για θέρμανση και ψύξη σε ένα κτίριο, οπότε είναι λογικό ότι επιλέγεται από ολοένα και περισσότερα νεόδμητα ή ανακαινιζόμενα κτίρια. Αν, λοιπόν, είστε κι εσείς στη φάση ανέγερσης νέου κτιρίου ή ανακαίνισης του χώρου σας  και ενεργειακής του αναβάθμισης, τότε η αντλία θερμότητας είναι μια επιλογή με πολλαπλά οφέλη στην ενεργειακή απόδοση και τη μείωση των δαπανών για θέρμανση του χώρου το χειμώνα και ψύξη του το καλοκαίρι.

Υπάρχουν, όμως, πολλά είδη στις αντλίες θερμότητας, τις οποίες καλό είναι να γνωρίζετε, για να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα ψύξης και θέρμανσης, το οποίο αξιοποιεί τη θερμότητα του περιβάλλοντος αέρα, για να θερμάνει ή να ψύξει κάποιο χώρο, αλλά και νερό για διάφορες χρήσεις.

Σε παλαιότερη έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει αναδειχθεί ως ο οικονομικότερος τρόπος ψύξης και θέρμανσης ενός χώρου ως προς το κόστος λειτουργίας.

Τα οφέλη της αντλίας θερμότητας δεν συνοψίζονται, , μόνο στην οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία της. Ταυτόχρονα, αποτελεί μια καθαρή και απόλυτα ασφαλή λύση, αφού δεν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, ενώ παράλληλα καλύπτει όλο το σπίτι χωρίς την ανάγκη επιπλέον εγκατάστασης

Είδη αντλιών θερμότητας

Αν και υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις στις αντλίες θερμότητας, οι βασικότερες είναι:

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας

    • Αντλίες θερμότητας αέρα- αέρα, όπως είναι το σύνηθες οικιακό κλιματιστικό μηχάνημα τύπου split, οι οποίες θερμαίνουν ή ψύχουν τον αέρα ενός χώρου
    • Αντλίες θερμότητας αέρα- νερού, οι οποίες μπορούν να θερμάνουν και ζεστό νερό για χρήση στην κουζίνα, στο μπάνιο, και στα θερμαντικά σώματα

Γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, οι οποίες έχουν χαμηλό κόστος λειτουργίας αλλά υψηλό κόστος εγκατάστασης

Ως προς την ισχύ

  • Οι αντλίες θερμότητας διαφοροποιούνται ως προς την ισχύ τους, η οποία σχετίζεται με τις ανάγκες του σπιτιού αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Έτσι, ο μηχανικός που θα αναλάβει την εγκατάσταση συστήματος ψύξης και θέρμανσης θα συμπεριλάβει στη μελέτη του τους παραπάνω παράγοντες, για να σας προτείνει την ιδανική ισχύ της αντλίας θερμότητας.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από  τη μελέτη για το είδος και την ισχύ της αντλίας θερμότητας που θα εγκατασταθεί σε κάποιο χώρο, η οποία πρέπει να γίνει από έμπειρο μηχανολόγο μηχανικό, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η ποιότητα της κατασκευής της που επηρεάζει την απόδοσή της.

Εμείς αναλαμβάνουμε την πλήρη μελέτη, την επιλογή των κλιματιστικών μηχανημάτων, αλλά και την εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας για το χώρο σας. Αντλίες θερμότητας όπως η Daikin Altherma συνιστώνται γιατί έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού