fbpx

Smart home με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Το smart home αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες και πιο εξελιγμένες τεχνολογίες στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των κτιρίων. Η αυτοματοποίηση και ο απομακρυσμένος έλεγχος που προσφέρει αποτελούν τα βασικότερα πλεονεκτήματα του smart home που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έως 15%. Παράλληλα, αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι ένα «έξυπνο σπίτι» είναι και πιο άνετο στην καθημερινότητα.

Λόγω αυτής της σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας, οι παρεμβάσεις στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις που δημιουργούν το smart home επιδοτούνται από κρατικά και ευρωπαϊκά προγράμματα που στόχο έχουν να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ξεκινάει ο επόμενος κύκλος επιδότησης μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ο οποίος στις παρεμβάσεις που καλύπτει περιλαμβάνει και αυτοματισμούς smart home. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, για να λάβετε την επιδότηση.

 Τι είναι το smart home;

Το smart home είναι ένα σύνολο αυτοματισμών που δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στο κτίριο να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τη συσκευή του χρήστη, όπως το smartphone ή το tablet.

Η τεχνολογία αυτή προσφέρει ένα σύνολο πλεονεκτημάτων, όπως:

 • Άμεσος έλεγχος από το κινητό των συσκευών που είναι ανοιχτές στο σπίτι.
 • Προγραμματισμός έναρξης της λειτουργίας μιας συσκευής (π.χ. θερμοσίφωνα), ενώ εσείς δεν είστε σπίτι.
 • Απομακρυσμένος έλεγχος στον φωτισμό, τον κλιματισμό, τον θερμοσίφωνα και τα συστήματα ασφαλείας του κτιρίου.

Smart home και εξοικονόμηση ενέργειας

Το smart home είναι κάτι πολύ παραπάνω από απλώς ένας τρόπος να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Είναι μία από τις πολλές λύσεις, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να μειώσουμε την άσκοπη κατανάλωση πόρων. Αυτό γίνεται με τους εξής απλούς τρόπους:

 • Μπορούμε να ορίσουμε ότι κάθε συσκευή (υπολογιστής, τηλεόραση, κονσόλα παιχνιδιών) θα κλείνει μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα και θα ανοίγει την επομένη το πρωί, έτοιμη προς χρήση, έτσι ώστε να αποφύγουμε την κατανάλωση ενέργειας με το stand by.
 • Μπορούμε να προγραμματίσουμε τη λειτουργία κάποιων συσκευών που καταναλώνουν πολύ ρεύμα (π.χ. το πλυντήριο πιάτων ή ρούχων) σε συγκεκριμένη ώρα με χαμηλή κατανάλωση (π.χ. αργά το βράδυ), ακόμα και αν εκείνη την ώρα κοιμόμαστε ή λείπουμε.
 • Μπορούμε να ρυθμίσουμε το άνοιγμα και το κλείσιμο των παντζουριών, των περσίδων και των τεντών, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο το φως της ημέρας.
 • Δεν χρειάζεται να αφήνουμε αναμμένο το φως στο σπίτι, όσο λείπουμε, αφού μπορούμε να το ανοίξουμε από το κινητό μας λίγα λεπτά, πριν φτάσουμε σπίτι.

Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Επειδή το smart home συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, περιλαμβάνεται στις παρεμβάσεις που επιδοτούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» (μαζί με άλλες, όπως η θερμομόνωση, τα ενεργειακά κουφώματα και η εγκατάσταση αποδοτικού συστήματος ψύξης και θέρμανσης).

Το πρόγραμμα αυτό επιδοτεί έως και το 85% των δαπανών που θα γίνουν, για να φτιαχτεί ένα ενεργειακά αποδοτικό κτίριο, ενώ για το υπόλοιπο ποσό δίνει τη δυνατότητα για άτοκο δάνειο διάρκειας 4-6 ετών.

Τα κριτήρια που εφαρμόζονται για την επιλογή των δικαιούχων είναι:

 • εισόδημα
 • παλαιότητα κτιρίου
 • σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις
 • αντίξοες καιρικές συνθήκες περιοχής.

Γενικά, οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις πρέπει να είναι τόσες, ώστε το κτίριο να μπορεί να ανέβει τουλάχιστον 2 ενεργειακές κλάσεις. Για να γίνει αυτό, δεν αρκούν οι κλασικές παρεμβάσεις, όπως η αντικατάσταση των κουφωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή της εγκατάστασης του smart home σας επιτρέπει να επιτύχετε βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου και φυσικά να διευκολύνετε σημαντικά την καθημερινότητά σας σε όλα τα επίπεδα.

 

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε

Στη Best Service, πραγματοποιούμε ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων αλλά και εντάσσουμε την τεχνολογία του smart home σε παλιά, αλλά και νέα κτίρια. Οι μηχανικοί και τεχνικοί μας μπορούν να σας καθοδηγήσουν σε κάθε βήμα της κατάθεσης της αίτησής σας, αλλά και στην εκτέλεση και επίβλεψη των τεχνικών εργασιών του προγράμματος «εξοικονομώ».

Επικοινωνήστε μαζί μας, προκειμένου να κανονίσετε την επίσκεψή μας στο χώρο σας. Aν έχετε κάποια ερώτηση, θα χαρούμε να απαντήσουμε στο σχόλιό σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού