fbpx

Τι περιλαμβάνει η ανακαίνιση παλιάς μονοκατοικίας & τι πρέπει να προσέξετε

 

Οι παλιές μονοκατοικίες είναι πλέον δυσεύρετες στις μεγάλες πόλεις και αποτελούν στολίδι της οικιστικής ανάπτυξης, θυμίζοντάς μας άλλες εποχές. Ωστόσο, για όσους μένουν σε αυτές, πολλές φορές η διαβίωση μπορεί να είναι δύσκολη. Κρύο το χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι, μη λειτουργική διαρρύθμιση, προβλήματα με τις ηλεκτρολογικές και τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, σκοτεινοί χώροι και υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος και πετρελαίου είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα.

anakainisi-palias-monokatoikias

Η ανακαίνιση παλιάς μονοκατοικίας λύνει όλα τα παραπάνω και μετατρέπει το σπίτι σε ένα πολύ όμορφο και πλήρως λειτουργικό οικοδόμημα. Πρόκειται για μια επένδυση ζωής, η οποία δίνει δεκαετίες ακόμα στο σπίτι σας, ενώ παράλληλα θα επιτύχετε απόσβεση σε ένα σημαντικό κόστος των χρημάτων λόγω της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.

Ας δούμε, λοιπόν, βήμα βήμα τι περιλαμβάνει η ανακαίνιση παλιάς μονοκατοικίας και τι θα πρέπει να προσέξετε, ώστε να ολοκληρωθεί σωστά και επιτυχημένα η διαδικασία.

Ηλεκτρολογική ανακαίνιση

Η ανακαίνιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την ασφάλεια μέσα στο σπίτι, αλλά και για να είναι εφικτή και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, όπως η δημιουργία smart home.

Συγκεκριμένα, η ηλεκτρολογική ανακαίνιση περιλαμβάνει:

 • Νέα εγκατάσταση ηλεκτρολογικού πίνακα: Ο σύγχρονος ηλεκτρολογικός πίνακας έχει ισχυρή παροχή και πολλές γραμμές, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα όλες οι ανάγκες μέσα σε ένα σπίτι. Με δεδομένο ότι στις παλιές μονοκατοικίες δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη, η αλλαγή του ηλεκτρολογικού πίνακα είναι απαραίτητη. Επιβεβλημένη είναι αυτή η αλλαγή και αν ο παλιός πίνακας δεν είχε ρελέ διαρροής για την αποφυγή ηλεκτροπληξίας σε περίπτωση βραχυκυκλώματος, αν και πλέον έχει καταστεί υποχρεωτικό από το νόμο.
 • Αντικατάσταση καλωδιώσεων: Αν το σπίτι είναι πολύ παλιό, η φθορά των καλωδίων είναι δεδομένη και αυτό σημαίνει ότι σύντομα μπορεί κάποιο καλώδιο να καεί και να προκαλέσει εκτεταμένη βλάβη στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Τα καλώδια αντικαθίστανται με νέα μεγαλύτερης διατομής. Η εργασία αυτή γίνεται από τις πρώτες στο σπίτι, επειδή απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις στους τοίχους που πρέπει στη συνέχεια να επισκευαστούν.
 • Αλλαγή διακοπτών και πριζών: Πρόκειται κυρίως για ζήτημα αισθητικής φύσης, ώστε οι νέοι διακόπτες να ταιριάζουν με το συνολικό στυλ του σπιτιού. Όμως, είναι και λειτουργικής φύσης, αφού σε ένα καινούριο σπίτι πρέπει να μπουν περισσότερες πρίζες, καθώς και πρίζες τηλεφώνου και τηλεόρασης. Επιπλέον, υπάρχουν και διάφοροι τύποι διακοπτών, όπως οι διακόπτες dimmer, που ανταποκρίνονται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες για εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Φωτισμός: Οι επεμβάσεις που αφορούν τον φωτισμό σε μια ανακαίνιση μπορεί να είναι απλές, όπως η αλλαγή των φωτιστικών, αλλά και πιο σύνθετες, όπως η δημιουργία κρυφού φωτισμού ή η τοποθέτηση νέων σημείων φωτισμού στην κουζίνα και το μπάνιο.
 • Συστήματα ασφαλείας: Η ηλεκτρολογική εγκατάσταση συμπεριλαμβάνει και τα συστήματα ασφαλείας που είναι απαραίτητο να μπουν για τη θωράκιση μιας μονοκατοικίας, όπως συναγερμός, κάμερες και θυροτηλεόραση.
 • Smart home: Με την ηλεκτρολογική ανακαίνιση είναι δυνατόν να τοποθετηθούν και διαφόρων τύπων αυτοματισμοί στο σπίτι, έτσι ώστε να απολαμβάνετε την απίστευτα βολική εμπειρία του smart home. Έτσι, θα μπορείτε να ελέγχετε απομακρυσμένα μέσα από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή βασικές λειτουργίες του σπιτιού, όπως τον φωτισμό, τη θέρμανση, τις ηλεκτρονικές συσκευές και τον θερμοσίφωνα, αποκτώντας άνεση, αυτονομία αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ανακαίνιση υδραυλικής εγκατάστασης

Αν και δεν γίνεται σε όλες τις ανακαινίσεις αλλαγή της υδραυλικής εγκατάστασης, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή είναι επιβεβλημένη. Συχνά στις παλιές μονοκατοικίες παρατηρείται βρόμικο νερό, οι τοίχοι μαζεύουν υγρασία ή μπορεί ακόμα και κάποιοι σωλήνες να στάζουν. Πρόκειται για σοβαρές καταστάσεις που πρωτίστως έχουν συνέπειες στην υγεία μας.

Εφόσον, μάλιστα, σχεδιάζετε να κάνετε ολική ανακαίνιση της παλιάς μονοκατοικίας σας, τότε η σοφότερη απόφαση είναι να αλλάξετε και τις παλιές σωληνώσεις στην κουζίνα και το μπάνιο. Διαφορετικά, αν εμφανιστεί στο μέλλον κάποια φθορά στο δίκτυο ύδρευσης ή αποχέτευσης, τα μερεμέτια που θα χρειαστούν θα είναι εκτεταμένα και θα χαλάσουν σε σημαντικό βαθμό όλα όσα έχουν φτιαχτεί με την ανακαίνιση (ενδεχομένως να χρειαστεί να γίνει αφαίρεση ή σπάσιμο των πλακιδίων, να αφαιρεθούν είδη υγιεινής κλπ).

Ανακαίνιση κουζίνας

anakainisi-kouzinas

Η ανακαίνιση της κουζίνας, πέρα από την αντικατάσταση των παλιών σωληνώσεων με νέες, περιλαμβάνει:

 • Αλλαγή δαπέδου: Τοποθετούνται πλακάκια σύγχρονης αισθητικής που πληρούν και άλλες ανάγκες (π.χ. είναι αντιολισθητικά και δεν λερώνονται εύκολα). Αν το δάπεδο είναι φτιαγμένο από υλικά, όπως το μάρμαρο ή το ξύλο, και είναι σε καλή κατάσταση, τότε μπορεί να γίνει επιδιόρθωση των φθαρμένων σημείων και φρεσκάρισμά του, ώστε να διατηρηθεί αυτό και να μην αντικατασταθεί.
 • Είδη υγιεινής: Αφαιρούνται τα πλακάκια και ο νεροχύτης και τοποθετούνται νέα. 
 • Τοποθέτηση νέων επιπλών: Αφαιρούνται τα παλιά έπιπλα κουζίνας και τοποθετούνται νέα ντουλάπια και πάγκοι. Μπορεί να γίνει και αλλαγή διαρρύθμισης, όπως για παράδειγμα να τοποθετηθεί νησίδα.
 • Βάψιμο τοίχων: Το μεγαλύτερο τμήμα των τοίχων στην κουζίνα επενδύεται ούτως ή άλλως με πλακάκια για προστασία από την υγρασία. Το υπόλοιπο μέρος βάφεται με ειδικές βαφές που είναι ανθεκτικές στην υγρασία.

Ανακαίνιση μπάνιου

anakainis-mpaniou

Σημαντικό μέρος της ανακαίνισης παλιάς μονοκατοικίας είναι φυσικά και η ανακαίνιση του μπάνιου. Πρόκειται, ίσως, για μία από τις σημαντικότερες εργασίες, αφού είναι απαραίτητο να γίνουν όλα τα βήματα με προσοχή, ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον καμία διαρροή.

Όπως και στην ανακαίνιση κουζίνας, έτσι και εδώ αφαιρούνται τα είδη υγιεινής, τα πλακάκια και το παλιό δάπεδο και τοποθετούνται νέα που ανταποκρίνονται στη συνολική αισθητική της ανακαίνισης, αλλά και τις λειτουργικές ανάγκες του χώρου. Περαιτέρω, γίνεται έλεγχος και αντικατάσταση στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, ανανέωση του φωτισμού και εγκατάσταση συστημάτων για ζεστό νερό χρήσης.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Οι παρεμβάσεις σε μια ανακαίνιση που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου έχουν τη μεγαλύτερη απόσβεση από οποιαδήποτε άλλη εργασία, αφού μειώνουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας, ενώ συμβάλλουν και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στις παλιές μονοκατοικίες είναι, μάλιστα, και αρκετά πιθανό να δοθεί κρατική επιδότηση με προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για παρεμβάσεις, όπως:

 • εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων
 • αλλαγή του συστήματος ψύξης και θέρμανσης με την εγκατάσταση πιο αποδοτικών λύσεων, όπως αντλία θερμότητας
 • εγκατάσταση συστημάτων για ζεστό νερό χρήσης, όπως ηλιακός θερμοσίφωνας και αντλία θερμότητας
 • αντικατάσταση του οικιακού εξοπλισμού με ενεργειακά αποδοτικότερες συσκευές
 • τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων
 • μόνωση στους εξωτερικούς τοίχους και την ταράτσα.

Τι να προσέξετε στην ανακαίνιση παλιάς μονοκατοικίας

Η ανακαίνιση παλιάς μονοκατοικίας απαιτεί πληθώρα παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς, παρεμβάσεις που συμβαίνουν σε μεγάλη έκταση στον φέροντα οργανισμό και συνεπώς είναι σοβαρές. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι και να ξέρετε τι να προσέξετε.

Τα πιο βασικά tips είναι:

 • Πρέπει να εμπιστεύεστε τον επικεφαλής της ανακαίνισης: Ο επαγγελματίας που θα αναλάβει την ανακαίνιση πρέπει να έχει εκτεταμένη εμπειρία και να διαθέτει ένα έμπιστο συνεργείο που αποτελείται από όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται (μηχανικοί, διακοσμητές κλπ).
  • Θέστε ένα συγκεκριμένο πλάνο: Σας προτείνουμε να θέσετε μαζί με τον επικεφαλής τους στόχους που θέλετε να πετύχετε και τα κατάλληλα βήματα ένα προς ένα. Το πλάνο πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις εργασίες, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα της καθεμίας. Είναι αναμενόμενο ότι θα υπάρξει απόκλιση σε αυτά, όμως το ζητούμενο είναι αυτή να είναι μικρή.
 • Καθορίστε το budget λελογισμένα: Σίγουρα δεν θέλετε να ξεφύγετε στο budget σας, όμως συχνά το πιο φτηνό υλικό θα σας παρουσιάσει προβλήματα στο μέλλον που δεν θα διορθώνονται. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εκπονήσετε ένα ακριβές πλάνο που θα υπολογίζει πότε θα έρθει η απόσβεση στο κάθε τι και πότε αξίζει να δαπανήσετε παραπάνω χρήματα για κάτι ποιοτικότερο.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να μάθετε περισσότερα για την ανακαίνιση παλιάς μονοκατοικίας και να επωφεληθείτε από την άριστη ποιότητα και την αξιοπιστία των υπηρεσιών μας χάρη στην πολυετή εμπειρία μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.
You need to agree with the terms to proceed

Μενού